Επιστρέφουν στην Ευρώπη οι καραντίνες και οι αυστηροί έλεγχοι, καθώς εντείνονται οι φόβοι για νέο ξέσπασμα της πανδημίας.

Μετά την απόφαση του Λονδίνου να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών στους ταξιδιώτες που φτάνουν -μεταξύ άλλων- από τη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζει «μέτρα ανταπόδοσης».

Καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από τη Γαλλία επιβάλλει από αύριο Σάββατο, η Βρετανία.

«Η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι, δυστυχώς, ο ιός ξέφυγε στη χώρα, υπήρξε αύξηση 66% στον αριθμό των θετικών τεστ μόνο την τελευταία εβδομάδα, και έτσι δυστυχώς η Γαλλία έπρεπε να προστεθεί στη λίστα της καραντίνας».

Μακραίνει η λίστα

Η κυβέρνηση Τζόνσον, που ανησυχεί για τον κίνδυνο δεύτερου κύματος πανδημίας, προσέθεσε επίσης στη λίστα την Ολλανδία, τη Μάλτα, το Μονακό, τα νησιά Τερκς και Κάικος και την Αρούμπα. Ισπανία και Βέλγιο είχαν ήδη προστεθεί στη λίστα πρόσφατα.

Η πρώτη χώρα που αντέδρασε στην ανακοίνωση ήταν η Γαλλία, με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον να σημειώνει ότι θα υπάρξει ανταπόδοση.

Για τους Βρετανούς τουρίστες, η Γαλλία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία.

«Πρέπει να είμαστε αδίστακτοι ακόμη και απέναντι στους πιο στενούς και αγαπημένους μας φίλους και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο».

Στη Γαλλία καταγράφηκαν πάνω από 2.600 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, ρεκόρ από τα μέσα Απριλίου.

Ζώνες υψηλού κινδύνου μόλυνσης

Η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα το Παρίσι και τη Μασσαλία ζώνες υψηλού κινδύνου μόλυνσης, δίνοντας στις τοπικές αρχές την εξουσία να επιβάλλουν νέους περιορισμούς.

Στη Νίκαια, όπου έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και οι έλεγχοι για τους απείθαρχους του κορωνοϊού, η Αστυνομία μέσα σε μία ώρα μοίρασε πρόστιμα σε 140 ανθρώπους.

Αύξηση ρεκόρ και στην Ισπανία που κατέγραψε περίπου 3 χιλιάδες νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο. Mετά τη Γαλικία και τα Κανάρια Νησιά απαγόρευσαν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

Κάτοικος Κανάριων Νήσων δηλώνει: «Είναι πολύ καλό που λαμβάνουν νέα μέτρα επειδή υπάρχουν πολλά κρούσματα και αν δεν ληφθούν μέτρα θα πρέπει να μπούμε ξανά σε καραντίνα».

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, οι νεκροί πλησιάζουν τις 170 χιλιάδες και τα κρούσματα είναι πλέον περισσότερα από 5 εκατομμύρια.

Στο Ντάλας του Τέξας, τράπεζα τροφίμων μοίρασε 5 τόνους τροφίμων μέσα σε μία εβδομάδα. Οι νεόπτωχοι του κορονοϊού σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων για να λάβουν τα απαραίτητα.