Υποχρεωτική θα είναι από αύριο έως τις 18 Αυγούστου η χρήση προστατευτικής μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας ενώ για το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, υπογράμμισε ότι η συμμόρφωση στο μέτρο είναι κρίσιμη ώστε να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ακόμη πως παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι αφύπνισης και ζητά από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι από σήμερα ξεκινά σε σταθερή βάση τρεις φορές την εβδομάδα η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία θα συμμετέχει μία κλειστή ομάδα ώστε να λαμβάνονται και ανανεώνονται αποφάσεις για την πανδημία.

Ερωτηθείς για το το ωράριο στα νυχτερινά κέντρα και αν θα τεθούν νέοι περιορισμοί όπως η αποστολή SMS για τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε ότι νέα μέτρα θα εξεταστούν εφόσον αξιολογηθούν τα προηγούμενα.

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, πρόσθεσε, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

«Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο. Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς».

«Αν χρειαστεί θα λάβουμε νέα μέτρα»

Αν χρειαστεί – όπως είπε ο κ. Πέτσας – θα λάβουμε νέα μέτρα.

Λίγο νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας στην οποία συμμετείχαν οι Σωτήρης Τσιόδρας, Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς, με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, από τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, σημείωσε ο κ. Πέτσας,  εξάγονται κάποια βασικά συμπεράσματα:

  • Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
  • Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα «εισαγόμενα κρούσματα» από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό.
  • Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
  • Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήταν 13, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνομένοι ήταν 12, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.
  • Η κύρια πηγή ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντες άδεια διαμονής, και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.
  • Κατά τα λοιπά, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
  • Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, είπε ότι συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και οι επιστροφές προσφύγων.
  • Το τελευταίο 4μηνο όπως είπε, παρατηρείται μείωση των ροών που φτάνει το 93%. Οι αφίξεις στη Χίο την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές σημείωσε ενώ στη Μυτιλήνη η μείωση έφτασε το 85%.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, είπε ότι συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και οι επιστροφές προσφύγων.

Το τελευταίο 4μηνο όπως είπε, παρατηρείται μείωση των ροών που φτάνει το 93%. Οι αφίξεις στη Χίο την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές σημείωσε ενώ στη Μυτιλήνη η μείωση έφτασε το 85%.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στέλνοντας για μία ακόμη φορά μήνυμα στη γειτονική χώρα.

Η χώρα μας όπως είπε διανύει μια δύσκολη και ταυτόχρονα κρίσιμη περίοδο, με ταυτόχρονες πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις.

«Στα ανατολικά σύνορά μας, μετά τη ματαίωση της εξόδου του Ουρούτς Ρέις, επανέρχεται η βασική προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας: η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της.

Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση τοΔιεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων
Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μια – και μόνη – εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».