1. Ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας

Ξεκινώντας από τον συνεκτικό ιστό του πανεπιστημίου, τους θεσμούς, υποστηρίζουμε σθεναρά ότι ο σεβασμός των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου είναι οι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας. Με αυτονόητη προϋπόθεση τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας, η πρυτανική αρχή οφείλει να ενισχύει τη θεσμική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος και τα συλλογικά Όργανα πρέπει πράγματι να εκφράζουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ο Εσωτερικός Κανονισμός του Πανεπιστημίου οφείλει να είναι σύγχρονος, λειτουργικός, απλός και σε συμφωνία με τους νόμους. Ο Πρύτανης είναι πρώτος μεταξύ ίσων, και οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συγκλήτου που είναι το ανώτερο όργανο διοίκησης.

2. Πάταξη του νεποτισμού, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς.

Η Πρυτανική Αρχή οφείλει να εντοπίζει, εάν υπάρχουν, φαινόμενα νεποτισμού, αναξιοκρατίας, διαφθοράς, οικογενειοκρατίας, αλαζονείας, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού και να τα αναδεικνύει, να τα απομονώνει και να τα αντιμετωπίζει, με αμεσότητα και διαφάνεια. Ο Πρύτανης πρέπει να εμπνέει και να ηγείται και όχι να λειτουργεί ως εξουσιαστής και γνώστης των πάντων. Η αλαζονεία κατά την άσκηση της εξουσίας αποτελεί ένδειξη απουσίας επιχειρημάτων και συναινέσεων. Ο αγώνας για διαφάνεια και λογοδοσία είναι καθημερινός και μας αφορά όλους. Στο δίλημμα νομικό ή ηθικό, η απάντηση είναι και νόμιμο και ηθικό. Μόνο έτσι θα κτίσουμε ακαδημαϊκή κουλτούρα και παράδοση.

3. Πρυτανική αρχή με άποψη αλλά όχι κομματική ταυτότητα

Η Πρυτανική Αρχή οφείλει να υπερβαίνει την κομματική ταυτότητα των μελών της, καθώς εκπροσωπεί όλο το Πανεπιστήμιο. Οφείλει να συνομιλεί και να διεκδικεί θεσμικά από την εκάστοτε κυβέρνηση σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

4. Δημοκρατία και ορθολογισμός

Η δημοκρατία πρέπει να αποτελεί αξία και βάση κάθε προσπάθειάς μας. Με τις αξίες της δημοκρατίας πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τους φοιτητές μας, αυριανούς στυλοβάτες της ανάπτυξης της χώρας. Η έλλειψη ορθολογισμού εκφυλίζει τη δημοκρατία σε οχλοκρατία. Οφείλουμε να υπερασπισθούμε το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ως έναν χώρο συνομιλίας μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, καθώς και μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινότητας των πολιτών. Tο Πανεπιστημιακό άσυλο αφορά πρωτίστως στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή την ελευθερία στη διδασκαλία, στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης και στη διάχυση των απόψεων και των ερευνητικών ιδεών, χωρίς επιβολή ή αποκλεισμούς.

5. Συλλογικότητα και συναίνεση

Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας αλλά και τα δικαιώματα και τις απόψεις των μειοψηφιών, χωρίς ρεβανσισμούς και με συνεχή προσπάθεια σύγκλισης και σύνθεσης, καταδικάζοντας, παράλληλα, κάθε μορφή βίας και παρεμβατικότητας, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από την κουλτούρα του διχασμού και του εγωισμού που μας χαρακτηρίζει, υποτάσσοντας το εγώ στο εμείς. Η υπόθεση της ανόρθωσης του Πανεπιστημίου πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, από όποια θέση έχει ο καθένας μας. Προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες πρέπει να απομονωθούν και να «ξηλωθούν» πριν βυθίσουν το Πανεπιστήμιο σε ανυποληψία. Πρέπει να πορευτούμε την δεκαετία 2020-2030 ενωμένοι και μέσα από συλλογικότητες. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Να ενωθούμε εσωτερικά, με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και με σεβασμό στη μειοψηφία, και να αποκαταστήσουμε το κύρος του Πανεπιστημίου και εξωτερικά. Μόνο τότε έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Σε όλους όσοι επιθυμούν ριζική ανάκαμψη του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου είναι σαφές ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία. Χωρίς δισταγμούς και φόβους. Η καθημερινή στάση του καθενός και το έργο του στο Πανεπιστήμιο είναι η απόδειξη για την αλήθεια των απόψεων και των ικανοτήτων του.

*Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής και υποψήφιος Πρύτανης