Στο briefing που είχε προηγηθεί της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης των «27» στις 19 Ιουνίου, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε περιγράψει αυτό που θα έπρεπε να αναμενόταν ως «συζήτηση προσανατολισμού» («orientation debate») επί του πακέτου του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απεδείχθη τελικώς ότι ήταν κάτι περισσότερο από αυτό, έμοιαζε με «group therapy», στο οποίο ο κάθε ηγέτης παρουσίασε τις απόψεις του και έλεγε το πρόβλημά του επί των προτάσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 17 και 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη, την εποχή του κορωνοϊού, (έκτακτη) Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με φυσική παρουσία, στις Βρυξέλλες.

Ισως χρειαστεί και δεύτερη Σύνοδος

Θα βγει «λευκός καπνός» από το κτίριο Europa ώστε μετά την καταρχήν πολιτική συμφωνία επί του πακέτου να αναλάβει η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου «να τρέξει» για να διαμορφωθεί η απαραίτητη συναίνεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι τα τέλη του 2020; Ουδείς αυτή τη στιγμή, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, θα δεχόταν κάποιο στοίχημα επ’ αυτού. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές, να χρειαστεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής στο τέλος Ιουλίου ώστε το θέμα να κλείσει πριν φθάσουμε στο φθινόπωρο, όταν άλλα θέματα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα (Brexit, Σύμφωνο Μετανάστευσης κ.ά.).

Νέα συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν

Το διακύβευμα είναι όμως μεγάλο και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις θα κορυφωθούν το προσεχές διάστημα. Αύριο, Δευτέρα 29 Ιουνίου, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν ξανά στον πύργο του Μέζεμπεργκ, ο οποίος αποτελεί επίσημη κατοικία της γερμανικής κυβέρνησης. Στον ίδιο τόπο είχαν συναντηθεί η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος τον Ιούνιο του 2018, στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνάντησή τους, από την οποία προέκυψε η ομώνυμη Διακήρυξη. Τότε, η Ανγκελα Μέρκελ είχε εμφανιστεί πολύ επιφυλακτική έναντι των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του συνομιλητή της. Σήμερα είναι παντοδύναμη στο εσωτερικό της Γερμανίας και έχει ρίξει το βάρος της στη διαμόρφωση του μεγάλου πακέτου ανάκαμψης που συζητείται.

Ο κ. Μακρόν μετέβη επίσης στις 23 Ιουνίου στη Χάγη, όπου και συναντήθηκε με τον Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι ο άτυπος ηγέτης της ομάδας των «Φειδωλών Τεσσάρων» (Frugal Four), στην οποία εντάσσονται οι Αυστρία, Σουηδία, Δανία – ενώ ανάλογη γραμμή ακολουθεί και η Φινλανδία. Ο κ. Ρούτε έχει εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις στην πρόταση της Κομισιόν και έχει επίσης το βλέμμα του στραμμένο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία που έχουν αρχικώς προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου. Η σκληρή του στάση τού έχει προσφέρει σημαντικούς προεκλογικούς πόντους και οι γνωρίζοντες προεξοφλούν ότι σίγουρα θα αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.