Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στριμωγμένος φαίνεται από μακριά, προκύπτει από τις άναρθρες κραυγές των στελεχών του στα τηλεοπτικά παράθυρα και από τα ασυνάρτητα επιχειρήματα που προσπαθούν να διακινήσουν προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αποκαλύφθηκαν επίσης το βάρος και η πίεση στις εσωκομματικές συνεδριάσεις, όπου περίσσεψαν οι εντάσεις και οι επικρίσεις. Ιδιατέρως εναντίον του Νίκου Παππά, ο οποίος βρέθηκε να απολογείται για όλα, για το ήθος, το ύφος και το πνεύμα των πράξεων και των επιλογών του. Οι αποκαλυφθέντες διάλογοι φανέρωναν ασέβεια προς τους θεσμούς και μαζί καμία αίσθηση της διάκρισης των εξουσιών. Ο τρόπος επίσης αγοραίος, η αναφορά και μόνο στην εισαγγελέα «θα πω του Παπαγγελόπουλου να φέρει την τύπισσα στο Μαξίμου» και εκείνο το απίθανο «δώσε μας τη Μαρέβα», όπως και τα άλλα για τα λεφτά, αρκούν για να δηλώσουν την ποιότητα του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου και να εξοργίσουν ακόμη και τους συντρόφους του. Του είχαν άλλωστε πολλά μαζεμένα, δεν στεκόταν. Κατά μια εκδοχή μάλιστα, τους συντρόφους του, βλέποντας την πρώτη απόπειρα «απολογίας» του στο δελτίο του Μega, τους έζωσαν μαύρα φίδια και έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του καθαρά ότι «πρέπει να τελειώνουμε το ταχύτερο με αυτή την υπόθεση». Γι’ αυτό και αμέσως μετά συνεκλήθησαν τα κομματικά όργανα και αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την υποτυπώδη ανάληψη πολιτικής ευθύνης, χωρίς όμως να καταφέρει να αμβλύνει τις δυσμενέατατες γι’ αυτόν εντυπώσεις.

***

Η αλήθεια είναι ότι τον εγκατέλειψαν όλοι, όπως συνήθως συμβαίνει με όσους φαντασιώνονται ότι «κρατάνε τους άλλους από τα…». Η φράση δεν είναι δική μας, μας τη μετέφερε ένας τραπεζίτης, από εκείνες τις μέρες της διεκδίκησης εφημερίδων και καναλιών που ο «Νικολάκης», όπως τον λένε τώρα, απειλούσε θεούς και δαίμονες και παρέπεμπε μέσω των «φίλων»του στη Δικαιοσύνη τους πάντες στους εισαγγελείς. Δρούσε ο «Νικολάκης» τότε σαν να μην υπήρχε αύριο, ένιωθε άτρωτος και παντοτινός. Και το χειρότερο τώρα είναι ότι δεν ξέρει τι ακολουθεί. Δεν τον έχει γραμμένο μόνο ο Σάμπυ, τον έχουν κι άλλοι όπως θρυλείται στις ακριβές συνοικίες της πρωτεύουσας.

***

Οι ελιγμοί Τσίπρα

«Εντάξει, ο Παππάς είναι τελειωμένος» λένε στην Κουμουνδούρου, αλλά εκείνος που βρίσκεται σε πραγματικά δεινή θέση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο έχων την έμπνευση και φέρων την ιδέα του «ηθικού πλεονεκτήματος», που σήμερα κουρελιάζεται στην κυριολεξία και δεν αφήνει πίσω τίποτε άλλο πέρα από «σάπια μήλα». Παλεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να βγει έξω από το κάδρο, να μείνει στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η αγωνία του και μόνο. Ούτε για τον Παππά νοιάζεται ούτε για κανέναν άλλον. Θα τους «παραδώσει» όλους προκειμένου να μην… λερωθεί ο ίδιος, λένε οι γνωρίζοντες. Παρά ταύτα, δεν είναι εύκολο. Ολοι και όλα κινούνται, με έναν τρόπο, γύρω του. Ο Παππάς ήταν «αδελφός» του, αντ’ αυτού τον εκπροσωπούσε εξαρχής σχεδόν παντού. Τον εξέφραζε σε όλα τα επίπεδα, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες που βεβαιώνουν ότι αυτός ήταν εμπνευστής και καθοδηγητής συγκεκριμένων πράξεων και επιλογών. Το θέμα της άλωσης του Τύπου ήταν δικής του έμπνευσης. Αυτός τη σχεδίασε και αυτός φαντασιωνόταν δικά του μέσα και κανάλια, γιατί ψευδώς νόμιζε ότι έτσι γίνεται, ότι χτυπάει κάποιος τα νταούλια και όλοι γύρω του χορεύουν κατά τον ρυθμό του. Αυτή ήταν η κουλτούρα του, με αυτή την πλάνη ενηλικιώθηκε πολιτικά, ουδέποτε ξεχώρισε πρόσωπα και δυνάμεις, νόμιζε και νομίζει ακόμη ότι άπαντες υπακούουν σε εντολές και βαράνε προσοχές. Αλλά ας μην πάμε μακριά. Και ο Καμμένος επίσης υπήρξε προσωπική επιλογή του. Αναγκαστική, λέει τώρα, αλλά τον κάλυπτε και τον δικαιολογούσε σχεδόν μέχρι την τελευταία ώρα. Και η επιλογή του Παπαγγελόπουλου επίσης δική του ήταν. Γοητευόταν από την ιδέα ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», από τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης που νόμιζε ότι αποκτούσε όταν είχε απέναντί του πρόσωπα, υποτίθεται, εκτεθειμένα. Κακά τα ψέματα, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από την αμετροέπεια και τα ελλείμματα που προσδιόρισαν τη διακυβέρνησή του. Γιατί απλούστατα προσέβαλε με τις πράξεις του τον πυρήνα της θεσμικής λειτουργίας της χώρας.

***

Θα επιχειρήσει πάντως να διαφύγει διά της «ανασυγκρότησης» και του «ανασχηματισμού» των τομεαρχών και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Παππάς, Πολάκης, Παπαδημούλης και άλλοι θα περάσουν σε δεύτερη γραμμή εφεδρείας και θα αναδειχθούν νέες και τεχνοκρατικά πιο συγκροτημένες δυνάμεις. Χουλιαράκης, Λιάκος, Καλπαδάκης, Κορκολής, Ανδριόπουλος και άλλοι θα πλαισιώσουν από τον Σεπτέμβριο τον δοκιμαζόμενο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα προηγούμενα αμαρτήματά του.

***

Η «πολύχρωμη επανάσταση»

Την ώρα πάντως που ο Αλέξης Τσίπρας «τσιγαριζόταν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζούσε μέρες διεθνούς αναγνώρισης με την επιλογή του να προωθήσει στη συντηρητική Ελλάδα και στο ακόμη συντηρητικότερο κόμμα του την αποκληθείσα «πολύχρωμη επανάσταση» και να ταχθεί υπέρ της προστασίας των ανθρώωπίνων δικαιωμάτων στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε να μη διώκονται εργαζόμενοι εξαιτίας ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκείας, χρώματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Για τον σκοπό αυτόν, με τη βοήθεια στενών συνεργατών του και συγκεκριμένα του οικονομικού του συμβούλου Γ. Πατέλη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δημητριάδη (εκ Καβάλας ορμώμενο και καμία σχέση με τον άλλο Δημητριάδη του Μεγάρου Μαξίμου), οργάνωσε διεθνή διαδικτυακή ημερίδα στην οποία συμμετείχε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά Ρόμπερτ Ολιφαντ, που μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, η φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Τζανίνα Χάσενσον, η Χιλιανή, φυλακισμένη από τη χούντα του Πινοτσέτ, Μισέλ Μπασελέ που προΐσταται της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ιρένε Μόζοβα, διευθύντρια Ισότητας στην Κομισιόν, ο Ρόλφ Βένζελ της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως και εκπρόσωποι πανίσχυρων πολυεθνικών όπως της Google, της Microsoft, της IBM, της Vodafone και άλλων. Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία, λένε από το υπουργείο Εξωτερικών, το άνοιγμα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ήταν περίτεχνο, εξειδικεύουν οι πιο μυημένοι, και ο Πρωθυπουργός φανέρωσε πρόσωπο σύγχρονο υιοθετώντας εργαλεία της λεγόμενης soft power διπλωματίας. Μένει τώρα να δούμε και τον αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας.

***

Η ώρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων
Σε τούτες τις δύσκολες οικονομικά μέρες αναγκαστικά το βλέμμα στρέφεται στην βραδυπορούσα Ευρώπη, όπου παραμένει σε εκκρεμότητα το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Απευθυνθήκαμε στον έλληνα επίτροπο κ. Μαργαρίτη Σχοινά, που παρακολουθεί εκ των έσω την όλη διαπραγμάτευση, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι η αγωνία για την τύχη του πακέτου είναι πανευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική, διευκρινίζοντας ότι εντός του Ιουλίου προγραμματίζονται δύο διαδοχικές σύνοδοι κορυφής με σκοπό να επέλθει συμφωνία ώστε να ακολουθήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες έγκρισης στις χώρες-μέλη. «Ο χρόνος πιέζει τους πάντες» μας είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν εξαντλητικές δπαραγματεύσεις για να παραχθεί αποτέλεσμα εντός του Ιουλίου, προτού κλείσουν οι Βρυξέλλες για τις καλοκαιρινές διακοπές. «Γιατί», όπως μας εξομολογήθηκε, «αν δεν έχουμε συμφωνία πριν τις διακοπές, καλύτερα να μη γυρίσουμε πίσω τον Σεπτέμβριο». Κοινή λοιπόν είναι η πεποίθηση ότι η ύφεση θα βαθύνει λόγω της υγειονομικής κρίσης και πολλές μεγάλες χώρες θα αντιμετωπίσουν, πέραν των άλλων, και ταμειακά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστούν πρόσθετα ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 200 δισ. ευρώ η καθεμία μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπότε όντως δεν υπάρχει χρόνος.

***
Σε ακάματο και έμπιστο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί η επικεφαλής του Διπλωματικού του Γραφείου Ελένη Σουρανή. Η πρέσβης, η οποία είχε κομβικό ρόλο στην αποκατάσταση, σε πρώτη φάση, του ελληνοτουρκικού διαύλου επικοινωνίας με τον εξ απορρήτων σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιμπραήμ Καλίν, που οδήγησε και στην προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, έχει κερδίσει, όπως παραδέχονται πηγές του Μαξίμου, την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Η ατζέντα της εκτός από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνει επίσης πολλές και δύσκολες λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

***

Η λεγόμενη Στρατιωτική Οικονομική Εισαγγελία, την οποία δημιούργησε ο Πάνος Καμμένος, «ξηλώνεται» άμεσα με εντολή Νίκου Παναγιωτόπουλου (φωτογραφία). Η υπηρεσία αυτή είχε συσταθεί δήθεν με στόχο να ελέγξει τις συμβάσεις των εξοπλιστικών. Ο λόγος που ο νυν υπουργός διέταξε τη διάλυσή της είναι, όπως είπε, ότι η υπηρεσία είχε συσταθεί με στόχο να ασκεί διώξεις. «Αλλο υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Αμυνας και άλλο Στρατιωτική Οικονομική Εισαγγελία που δημιούργησε ο Καμμένος» έλεγε ο κ. Παναγιωτόπουλος