Το μπλοκ με τις κιτρινισμένες σελίδες είναι τοποθετημένο επάνω στο ξύλινο, χειροποίητο τραπέζι του 18ου αιώνα. Δίπλα του ένας παλιός, ναυτικός χάρτης ο οποίος, παρά τις προσπάθειες ερευνητών και επιφανών επιστημόνων, δεν μπόρεσε να αποκωδικοποιηθεί. Το τεράστιο μπρούτζινο κιάλι που μοιάζει με εκείνο το οποίο χρησιμοποιούσε ο τρομερός Τζακ Σπάροου (Τζόνι Ντεπ) στους «Πειρατές της Καραϊβικής» και μια βαριά πυξίδα «τυλιγμένη» σε αυθεντικό χρυσό τραβούν το βλέμμα σαν μαγνήτες. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης αισθάνεται πραγματικά υπερήφανος για το γεγονός ότι αυτός και μόνο αυτός κατόρθωσε μέσα από μια μεγάλη, διεθνή δημοπρασία εμβληματικού οίκου στη Γενεύη να αποκτήσει τα περίφημα αντικείμενα. Αντικείμενα πολύτιμα, τα οποία παραπέμπουν σε μακρινές θάλασσες και περιπετειώδη ταξίδια. Ρίχνω μια εξεταστική ματιά στον ναυτικό χάρτη, γεμάτο εντυπωσιακά, δύσκολα να καταλάβεις, γραφήματα. Αισθάνομαι ξαφνικά ότι βρίσκομαι στην «εξέλιξη» ενός θεαματικού, κινηματογραφικού θαλάσσιου παιχνιδιού.

Στο deck του ιστιοφόρου

Ενα «παιχνίδι» πάνω στο εκπληκτικής ομορφιάς ιστιοφόρο, μοναδικό δημιούργημα των ναυπηγείων Perini Navi. Ο Ντίντης Ευπαλίδης, ιδιοκτήτης και του υπερπολυτελούς motor yacht «Blue Lion», περίμενε αρκετά χρόνια με σκοπό να αποκτήσει το συγκεκριμένο ιστιοφόρο. Τα ανοιχτά πανιά σε λευκά και χρυσά χρώματα, τα σχοινιά, οι ογκώδεις, ολόχρυσες πυξίδες στο χειροποίητο deck, κυρίως όμως το ξύλινο, τεράστιο τιμόνι το οποίο θυμίζει εκείνο της ιστορικής θαλαμηγού «Κρεολή» (ιδιοκτησίας Σταύρου Νιάρχου και αργότερα των κληρονόμων του οίκου Gucci) τον κάνουν να φουσκώνει από υπερηφάνεια. Ο παιδικός μου φίλος ξεφυλλίζει το super, 160 σελίδων, τεύχος του BHMAgazino, αφιερωμένο στην Ελληνική Ναυτιλία. Ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέροντα ρεπορτάζ για την εποποιία, τους ανθρώπους, τα επιτεύγματα, το παρόν και το μέλλον, η φωτογραφία με μια πυξίδα, το «πειρατικό κιάλι» και τον παλιό χάρτη σε ταξιδεύει μακριά. Πολύ μακριά…

Mykonian εικόνες στα «κύματα» του ροζέ κρασιού…

Η θεραπαινίς Καντελάρια τοποθέτησε στο μεγάλο τραπέζι τα baccarat ποτήρια. Εριξε μέσα στο βαρύ κρύσταλλο το Cuvee Symphonie Cru Classe Rose, ένα από τα καλύτερα ροζέ κρασιά στον κόσμο. Λατρεύω τα κρασιά στο χρώμα της αθωότητας, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο σερβίρεται με πιάτα υψηλής γαστρονομίας. Αρκετοί επιλέγουν το Chateau Miraval Rose, της Προβηγκίας. Η πλούσια κάβα του κ. Ευπαλίδη μέσα στο πανάκριβο ιστιοφόρο περιέχει πολλές μπουκάλες και από τα δύο γαλλικά κρασιά. Ο πολυαγαπημένος μου Ντίντης ρούφηξε μια γουλιά. Ανοιξε το χειροποίητο κουτί, σκαλισμένο σε κόκαλο καμήλας και έβγαλε ένα πούρο Gurkha Black Dragon. Τον παρακολουθούσα να συνομιλεί με φίλο του επιχειρηματία, ο οποίος είχε φθάσει πριν από λίγο για κάποιες επενδύσεις που θα ξεκινήσουν στη Μύκονο. Νέες λαμπερές ξενοδοχειακές μονάδες σε προάστιο του νησιού (με τη σφραγίδα κορυφαίας παγκόσμιας αλυσίδας), μια θεαματική βίλα την οποία επιθυμεί να χτίσει ρώσος billionaire στον Αγιο Λάζαρο, κοντά στις περιοχές του Santa Marina και της Ψαρούς. Η ιδιαίτερα δημοφιλής Ψαρού είναι αυτή που θα δεχθεί τους περισσότερους επισκέπτες. Οσους τέλος πάντων «πετάξουν» αυτό το περίεργο, αλλιώτικο καλοκαίρι στη Μύκονο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γκρουπ Λιβανέζων ετοιμάζει πολλά και θαυμαστά στον Πλατύ Γιαλό. Κάποιοι άλλοι μιλούν για το Καλό Λιβάδι. Η «μετακίνηση» πάντως δημοφιλέστατου λαμπερού beach bar με διάσημους πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο θεωρείται μέχρι στιγμής τουλάχιστον αδύνατη.

Οι ενοικιαζόμενες πολυτελείς βίλες

Εναν περίπου χρόνο πριν όλοι μιλούσαμε για ατέλειωτα, ολόχρυσα καλοκαίρια. Η ωραιότερη, η πλέον ξένοιαστη εποχή του χρόνου, με ταξίδια σε τιρκουάζ νερά και δαντελωτές παραλίες. Η Ελλάδα ετοιμαζόταν για μια πραγματικά χρυσοφόρα περίοδο. Με εκατομμύρια τουρίστες να φθάνουν σε νησιωτικούς και άλλους προορισμούς. Επισκέπτες από ολόκληρο τον πλανήτη, κυρίως όμως Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούνται και οι πλέον γαλαντόμοι. Τώρα τα δωμάτια και οι σουίτες σε ξενοδοχεία παραμένουν άδεια, ενώ αρκετές πολυτελείς βίλες οι οποίες είχαν «χτυπήσει» απίστευτες τιμές… παραδίδονται αμαχητί σε έλληνες πελάτες. Αρκετά πολυτελή mansion κοντά σε παραλίες αλλά και απόκρημνες περιοχές έχουν «κλειστεί» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από έλληνες επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους. Ενοικιάζονται σε χαμηλότερες τιμές. Δεν είναι απαραίτητο εκεί να πραγματοποιούνται super parties με φόντο το φεγγάρι…

Parties on the beach και μια αναβολή

Φίλοι οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Μύκονο με ενημέρωσαν ότι πολλοί ξένοι επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων θα φθάσουν στο νησί με ιδιωτικά αεροπλάνα και yachts. Ακριβώς όπως στο παρελθόν. Μόνο που τώρα θα είναι πολύ λιγότεροι. Τι είναι τελικά η Μύκονος; Ενα υπέροχο νησί όπου το παραδοσιακό σμίγει με το μοντέρνο και το λαμπερό. Mykonos σημαίνει άγριο ξενύχτι, beach parties με φωτιές, ωραίες γυναίκες με καφτάνια Emilio Pucci και συλλεκτικές σαμπάνιες στην άμμο. Ακόμα και τα γαμήλια parties ήταν κάπως έτσι. Με τα τούλια και τις κορδέλες… on the beach. Μακριά από τη Μύκονο τώρα. Η γαμήλια δεξίωση του Θέμη Πετράκη (γιου του Ανδρέα και της Αννυς) και της αγαπημένης του Νίνας μετατίθεται (είχε οριστεί αρχικά η 5η Σεπτεμβρίου) για τον Ιούνιο του 2021.

Ενας θλιβερός ανταγωνισμός

Η θάλασσα είναι γαλήνια. Οι αχτίδες του ήλιου πάνω στα γαλάζια νερά δημιουργούν εκτυφλωτικό σκηνικό. Το ιστιοφόρο «Passifal III», ένα από τα ωραιότερα στον κόσμο, κάνει την εμφάνισή του στα νερά της Μυκόνου, προερχόμενο από τη Νότιο Γαλλία και το κοσμοπολίτικο Cap Ferrat. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο ιστιοφόρο «εμφανίζεται» πάντα τα καλοκαίρια στη Μύκονο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Ενα sailing yacht με μαύρα ύφαλα, άσπρη κατασκευή και την υπογραφή των ναυπηγείων Perini Navi. Οι επιβάτες του ετοιμάζονται να «κατέβουν» στην ξηρά. Η βόλτα τους το μεσημέρι στα φημισμένα beach bars και το βράδυ στα trendy εστιατόρια αποτελεί μια ισχυρή πάντα οικονομική ανάσα για το κατάλευκο νησί του Αιγαίου. Ιδιαίτερα σε πολύ δύσκολες εποχές. Κάποιοι διαδίδουν ότι η πολυαγαπημένη Mykonos, η οποία έκανε την Ιμπιζα να… τρώει τη σκόνη της, είναι γεμάτη από κορωνοϊό! Δεν γνωρίζω από ποια πηγή προέρχονται όλα αυτά τα στοιχεία. Ισως από επιχειρηματικούς, ανταγωνιστικούς κύκλους οι οποίοι «κατοικοεδρεύουν» σε άλλα νησιά με ελάχιστο ή ανύπαρκτο τουρισμό σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αισθάνομαι μια… ισχυρή ζάλη. Η όλη κατάσταση βγάζει προς τα έξω ένα μάλλον θλιβερό σκηνικό.