Ξαναπιάσαμε το νήμα της συζήτησης για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι το μήνυμα του Νίκου Δένδια ο οποίος έγινε νωρίτερα δεκτός από τον πρόεδρο Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι.

Σύσφιξη δεσμών με την Αίγυπτο

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σε δήλωσή του μετά το τέλος των επαφών που είχε και την ολοκλήρωση της επίσκεψή του στο Κάιρο τόνισε τη διακηρυγμένη βούληση της Ελλάδας να συσφίξει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Αναλυτικότερα στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Al Sisi, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Αμέσως μετά είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry.

Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Προώθηση μιας συμφωνίας για την ΑΟΖ

Όπως ανέφερε πριν από τις συναντήσεις με την ηγεσία της Αιγύπτου σε άρθρο του στην εφημερίδα της Al-Ahram ο κ. Δένδιας, ευελπιστεί η επίσκεψή του να συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα άλλωστε με τις συνομιλίες του κ. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρή, συνεδριάζουν οι Τεχνικές Ομάδες Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.