Σε απόγνωση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, καθώς ο οι εισπράξεις των καταστημάτων τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά την καραντίνα, κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επαγγελματίες ζητούν από την κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο της μείωσης ενοικίου μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες καθώς λόγω της δραματικής μείωσης του τζίρου δεν μπορούν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Την παράταση της μείωσης του ενοικίου κατά 40% ζητούν από την κυβέρνηση όλοι οι φορείς.

Για να πάρουν την έκπτωση φόρου 30% περίπου 1 εκατ. Ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα θα πρέπει:

1.Να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια.

2.Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τους μήνες που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο και για τα στοιχεία των ενοικιαστών

3.Να ζητήσουν επιβεβαίωση των στοιχείων από τον ενοικιαστή

Τα τρία βήματα από

-Επιβεβαίωση μισθωτηρίων συμβολαίων

-Δήλωση για το ύψος των απωλειών

-Πιστοποίηση στοιχείων από τον ενοικιαστή

Για παράδειγμα αν ένας ιδιοκτήτης έχει συνολικές απώλειες 500 ευρώ, το 30%, δηλαδή 150 ευρώ θα μπορεί να τα συμψηφίσει με οφειλές από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Η έκπτωση στο ενοίκιο θα ισχύσει και τον Ιούνιο για επιχειρήσεις στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, πολιτισμού, μεταφορών και αθλητισμού.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο :