Για όποιον την έχει ζήσει για χρόνια, η πόλη του Φωτός αυτή την εποχή είναι πιο όμορφη από ποτέ, με τον καιρό τις περισσότερες ημέρες να μη θυμίζει σε τίποτα το Spleen όπως ονομάζει τη μουντή μελαγχολία που γεννά η παρισινή ατμόσφαιρα, ο αντισυμβατικός Σαρλ Μπωντλτέρ στα Άνθη του Κακού.

Εδώ και τρεις μέρες -ηλιόλουστες για το Παρίσι- τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, άνοιξαν και πάλι έπειτα από σχεδόν δυο μήνες καραντίνας. Οι παριζιάνοι επιστρέφουν στις καθημερινές τους συνήθειες, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις «χαρούμενες ημέρες», όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν και όλα παίρνουν και πάλι ζωή.

Στις μπρασερί που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης και που όλες ανεξαιρέτως κρύβουν μυστικά για μερικές από τις πιο διάσημες συνταγές της γαλλικής κουζίνας, φίλοι βρίσκονται ξανά. Άγνωστοι πίνουν τον καφέ τους, ξεφυλλίζουν τις εφημερίδες, διαβάζουν βιβλία, ανταλλάσσουν απόψεις για τον εγκλεισμό και την πανδημία.

«Οπως το 1944…»

«Είναι σαν την απελευθέρωση του Παρισιού το 1944» αναφέρει ένας τραγουδιστής στον ανταποκριτή των Times στο Παρίσι Άνταμ Σαζ, καθώς πίνει την τελευταία γουλιά του εσπρέσο του στο Le Select, μπρασερί στη Μονμάρτη, τη γειτονιά των καλλιτεχνών: «Εάν είχαμε σημαίες θα τις κυματίζαμε όπως κάναμε τότε», λέει μεταδίδοντας την αίσθηση ευφορίας που είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα.

Στην επαρχία η ζωή κυλάει σχεδόν όπως πριν με τη μόνη διαφορά ότι τα τραπέζια πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση το ένα από το άλλο και η κάθε παρέα να μην ξεπερνά τους δέκα. Στο Παρίσι ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων μπορούν να σερβίρουν φαγητό μόνο σε εξωτερικό χώρο προς το παρόν, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή του πεζοδρομίου.

«Η επιστροφή του θορύβου από την κίνηση των οχημάτων είναι το μεγάλο μειονέκτημα», λέει στον Σαζ η 45χρονη Ανιές Ματιέ Ντοντέ, βραβευμένη μυθιστοριογράφος, προσθέτοντας ότι μόλις η 9χρονη κόρη της βγήκε για πρώτη φορά έξω μετά το τέλος της καραντίνας, ξέσπασε σε δάκρυα καθώς έβλεπε και πάλι τα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Η επιστροφή στη κανονικότητα ωστόσο σημαίνει θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τα οποία απαιτούν αποστάσεις: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κίνδυνος. Αλλά προτιμώ να ζω με αυτό τον κίνδυνο, παρά να είμαι κλεισμένη στο σπίτι και να με πιάνει τρέλα», αναφέρει η Ανιές, μεταδίδοντας τον παλμό της χώρας που έχει αρχίσει να αποτινάσσει τον φόβο της πανδημίας.

Προβλέψεις για ύφεση 11%

Οι προβλέψεις μιλούν για συρρίκνωση κατά 11% της γαλλικής οικονομίας και το σοκ είναι μεγάλο, ενώ πάνω από το 10% του πληθυσμού ψάχνει για δουλειά μετά το lockdown. Ο Μακρόν που θέλει πολύ να πέσει ζεστό χρήμα στην οικονομία για να πάρει και πάλι μπροστά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Γάλλοι θα είναι εκεί για να ανακαλύψουν ξανά την ιδιοσυγκρασία της κουλτούρας μας και του τρόπου ζωής μας».

«Το άνοιγμα εκ νέου 308.000 καφέ και εστιατορίων στη Γαλλία στις 2 Ιουνίου με τις 509.000 θέσεις εργασίας, είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για την οικονομία μας και ανταποκρίνεται σε μια βαθιά προσδοκία των Γάλλων. Πρόκειται για μια στιγμή συλλογικής ευτυχίας» έγραψε ο Υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter, ποστάροντας φωτογραφία του να απολαμβάνει τον ήλιο πίνοντας καφέ σε πεζόδρομο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στις 22 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα μουσεία, τα θέατρα, τα πάρκα, τα μνημεία και τα ξενοδοχεία, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα σύνορα της Γαλλίας με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.