Eκτάκτως το Σάββατο με ΤΟ ΒΗΜΑ, «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αισιοδοξία» & «Antistress»

Ελευθέριος Βενιζέλος

Κείμενα και παρεμβάσεις στο «Ελεύθερον Βήμα»

1922-1935

Οι εθνικές παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου,

μέσα από τα αυθεντικά κείμενα του εθνάρχη στο «Ελεύθερον Βήμα»,

από το 1922 έως το 1935

Κείμενα που ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγραψε για το «Ελεύθερον Βήμα», από την ίδρυση της εφημερίδας, ως τον θάνατό του

Ιστορικές πηγές εξαιρετικής σημασίας που αφορούν:

· Ελευθερία και δημοκρατία

· Δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη

· Κράτος και κοινωνία

· Γεωπολιτική θέση της χώρας

Σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

Στην πολύτιμη αυτή έκδοση, συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των κειμένων κάθε μορφής και θεματικής που ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγραψε για το «Ελεύθερον Βήμα», ή απλώς απέστειλε με κάποιον τρόπο στην εφημερίδα, από την ίδρυσή της ως τον θάνατό του.

Από το 1922, όταν ιδρύεται το «Ελεύθερον Βήμα», ως τον θάνατο του Βενιζέλου στις αρχές του 1936, η εφημερίδα υπήρξε το κεντρικό «εργαλείο» έμμεσης αλλά και άμεσης έκφρασης των σκέψεων και των απόψεων του ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης. Ο Βενιζέλος υπήρξε, ουσιαστικά, εκτός όλων των άλλων, και ένα είδος «αρθρογράφου» του «Ελευθέρου Βήματος», μέσα από τις σελίδες του οποίου παρενέβαινε στην κοινή γνώμη αλλά και έστελνε δημόσια «μηνύματα» εκτός Ελλάδος όποτε το έκρινε αναγκαίο, για θέματα άλλοτε εξωτερικής και άλλοτε εσωτερικής πολιτικής, άλλοτε για μείζονα και άλλοτε για λιγότερο σημαντικά ζητήματα της χώρας.

Τα κείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο «Ελεύθερον Βήμα» φωτίζουν με έναν εντελώς ιδιαίτερο, αναντικατάστατο σε σημασία τρόπο, τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια της ζωής του κορυφαίου έλληνα ηγέτη και της πολυκύμαντης πολιτικής του δράσης. Φωτίζουν επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις και λιγότερο γνωστές σε πολλούς πτυχές του Βενιζέλου, ο οποίος, εκτός από μέγας πολιτικός ηγέτης που διπλασίασε την Ελλάδα και ουσιαστικά διαμόρφωσε αλλά και εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία, ουσιαστικά το γεωπολιτικό δόγμα της ένταξης της χώρας στη Δύση, υπήρξε και ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος έβρισκε ευτυχία και ενδιαφέρον, σε περιόδους της ζωής του όπου οι υποθέσεις του κράτους και της πολιτικής δεν μονοπωλούσαν τη δραστηριότητά του, να μεταφράζει λ.χ. Θουκυδίδη.

Τα κείμενα ταξινομούνται χρονολογικά, ανά έτος, ενώ ένα σύντομο εισαγωγικό σημείωμα συνοδεύει καθένα από αυτά τα έτη, περιγράφοντας συνοπτικά το αντικείμενο των κυριότερων από αυτά τα κείμενα και τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκαν.

Οι παρακαταθήκες αυτές συνθέτουν ένα εξαιρετικής σημασίας σύνολο ιστορικών πηγών και αφορούν το σύνολο του φάσματος της δημόσιας ζωής: γεωπολιτική, ελευθερία, δημοκρατία, δημόσια οικονομικά, ανάπτυξη, κράτος, κοινωνία.

Μαζί

Αισιοδοξία – Ευχαριστώ, θα πάρω!

Ενα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, για τη βελτίωση της διάθεσής μας

Πώς θα καταφέρουμε να εστιάζουμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων, να διατηρούμε την ψυχική μας δύναμη και να αντιμετωπίζουμε την ανασφάλεια

Η αισιοδοξία είναι η ευχάριστη αποκωδικοποίηση του εξωτερικού κόσμου από την εσωτερική ματιά μας· είναι η τάση να εστιάζουμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων ή να προσδοκούμε την ευνοϊκή εξέλιξή τους· η κοσμοθεωρία του «όλα θα πάνε καλά»· μια προφανής πρόκληση για τη βελτίωση της διάθεσής μας. Και όταν αισιοδοξούμε:

– Μπορούμε να είμαστε αυτοί που στ’ αλήθεια είμαστε.

– Μπορούμε να σκεφτόμαστε ελεύθερα.

– Μπορούμε να νιώθουμε αυτό που επιθυμούμε.

– Μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που επιθυμούμε παίρνοντας τα ρίσκα μας.

– Μπορούμε να αναζητήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε για να γίνουμε πιο ώριμοι και ανεξάρτητοι.

Αισιοδοξώντας αντικρίζουμε τη φωτεινή πλευρά όλων εκείνων που καθορίζουν αυτό που είμαστε και αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Θέλετε λοιπόν κι εσείς, φεύγοντας σήμερα από το σπίτι, να πάρετε μαζί σας (και) αισιοδοξία;

Ακόμη Anti-stress

Χρωματίστε εντυπωσιακά σχέδια, καταπολεμήστε το στρες, περάστε ατελείωτες ώρες ψυχικής ηρεμίας και ψυχαγωγίας και βελτιώστε την αυτοσυγκέντρωσή σας!

Και ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: 
«Ελευθέριος Βενιζέλος»: €1,00 και «Αισιοδοξία»: €0,85)