Στο θέμα της χλωροκίνης ως φάρμακο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, τα οποίο φούντωσε και πάλι μετά την απόφαση του ΠΟΥ να «παγώσει» τις δοκιμές με την εν λόγω ουσία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στην έρευνα του Lancet που δείχνει αυξημένο κίνδυνο θανάτων ασθενών με κορωνοϊό που έλαβαν χλωροκίνη, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «η όλη θεραπεία του ιού είναι μια κατάσταση αβεβαιότητας».

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και αποφάσισε για τους παραπάνω λόγους, να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν να αποφασιστεί η διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η χώρα έχει μητρώο ασθενών (όπου καταγράφεται η πορεία τους βάσει της αγωγής που τους χορηγείται), καθώς και σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης (σύστημα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών από οποιαδήποτε χορηγούμενη θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση) και μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόλις 3 αναφορές για τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη με καμία καρδιολογική παρατήρηση, καθώς επίσης και άλλες δύο αναφορές για άλλα φάρμακα.

Με την ευκαιρία, σημείωσε πως η χρήση του remdensivir έχει γίνει σε πάνω από 50 ασθενείς με ανεπιθύμητη ενέργεια στο ήπαρ.

«Δεν σταματά η μελέτη»

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του ΠΟΥ για την κλινική μελέτη SOLIDARITY και το μέρος της που αφορά τη χρήση χλωροκίνης, διευκρίνισε ότι δεν σταματά η μελέτη. Με αφορμή μετα- ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet και αφορούσε μελέτη παρατήρησης και όχι αποτελέσματα κλινικών μελετών, αποφάσισε την αναστολή για να διερευνήσει το σήμα κινδύνου της εν λόγω μελέτης.

Για το λόγο αυτό προχωρεί σε επαναξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν από τη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Προληπτική αγωγή

Σε ό,τι αφορά την αγωγή προφύλαξης των υγειονομικών με χλωροκίνη, ο καθηγητής σημείωσε ότι έγινε εθελοντικά σε μικρό αριθμό υγειονομικών – ο ίδιος δεν πήρε, λόγω χρήσης προστατευτικών μέσων- και με αυστηρή επιτήρηση από τον θεράποντα γιατρό τους ή τον λοιμωξιολόγο του νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται.

Αντίστοιχα, χορηγήθηκε προληπτικά σε σημεία όπου παρατηρήθηκαν τοπικές επιδημίες, σε γηροκομεία, σε νεφροπαθείς κλπ. με αυστηρή επιτήρηση και δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα.

Σημείωσε ότι η θεραπεία εξελίσσεται, η χλωροκίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα, και είναι νωρίς να το καταδικάσουμε.

Η θεραπεία στρέφεται τώρα στη χρήση του σε συνδυασμό με αντι-ιικά και φάρμακα κατά της φλεγμονής ή με τη χορήγησή του και σε πιο πρώιμα στάδια της νόσου.

Ο ΕΟΦ

Σε ενημέρωση της παρασκευάστριας φαρμακευτικής μέσω του ΕΟΦ, η υδροξυχλωροκίνη ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, σοβαρή υπογλυκαιμία – κυρίως σε ασθενείς με διαβήτη, βλάβες αμφιβληστροειδούς, αιμόλυση – σε άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD, νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Η εκτός ένδειξης χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19 και υποκείμενα καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, μπορεί να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη μπορεί να παρατείνει τις αρρυθμίες δημιουργώντας κινδύνους συγκοπής, καρδιακής ανακοπής και αιφνιδίου θανάτου.

Μέχρι τον Ιούνιο η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης, λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποσχέθηκε σήμερα μια γρήγορη επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μετά από ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που οδήγησαν τον Οργανισμό να αναστείλει τη χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας σε μια δοκιμή σε ασθενείς με κοροναϊό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι διαφημίζουν την υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θεραπεία κατά του κορονοϊού, αλλά ο ΠΟΥ ζήτησε χθες χρόνο αναστέλλοντας προσωρινά τη δοκιμή του φαρμάκου στη δοκιμή που πραγματοποιεί.

Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ.

«Μια τελική απόφαση σχετικά με τη βλάβη, το όφελος ή την έλλειψη οφέλους της υδροξυχλωροκίνης θα ληφθεί μόλις τα στοιχεία εξεταστούν από το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση. «Αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

Όσοι χιλιάδες ασθενείς στις 17 χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη έχουν ήδη ξεκινήσει την χρήση υδροξυχλωροκίνης, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Οι νέοι εγγεγραμμένοι ασθενείς στην επονομαζόμενη δοκιμή Αλληλεγγύης θα λάβουν άλλες θεραπείες που αξιολογούνται όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Science και το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra (AbbVie’s Kaletra /Aluvia).

Ξεχωριστές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε 440 ασθενείς στις ΗΠΑ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, συνεχίζονται παρά την αναστολή δοκιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού.