Ισως πολλοί να διερωτηθούν γιατί σταματά η ενημέρωση των 6 των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά. Ρώτησα, έψαξα και έμαθα: Η ενημέρωση της μάχης κατά του κορωνοϊού δεν σταματά, αλλά δεν θα είναι σε τηλεοπτική καθημερινή βάση. Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, όποτε χρειαστεί (κι αν χρειαστεί). Και πολλές γραπτές ανακοινώσεις.

***

Μήπως όμως έχετε φανταστεί πώς είναι το 24ωρο των Τσιόδρα και Χαρδαλιά; Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ξυπνούν αμφότεροι από τις 5.45 το πρωί, κάθε πρωί, ώστε να προετοιμαστούν προκειμένου να κάνουν τις επαφές τους για να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό στις 9 το πρωί με τηλεδιάσκεψη. Η τηλεδιάσκεψη αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα και εν συνεχεία ο μεν κ. Τσιόδρας πηγαίνει σε νοσοκομεία για να επισκεφθεί ασθενείς με κορωνοϊό. Πηγαίνει στις ΜΕΘ, έχει επαφές με γιατρούς και νοσηλευτές, επισκέπτεται γηροκομεία, δύο φορές βρέθηκε στη ΜΕΘ Ευαγγελισμού για να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κρεμαστινού, από την καθηγήτρια εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου. Αυτή η ενημέρωση των 6 χρειάζεται προετοιμασία. Καμιά φορά τρεις ή τέσσερις ώρες την ημέρα. Παρόμοιο πρόγραμμα έχει και ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει στην αρμοδιότητά του και την αντιπυρική προστασία: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να καεί επειδή έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον κορωνοίό», λέει συχνά. Οπως καταλαβαίνετε το ωράριο και των δύο είναι εξουθενωτικό και αποφάσισαν τώρα που τα κρούσματα μειώνονται να αραιώσουν τη συχνότητα της ενημέρωσης, Μην αμφιβάλλετε ότι εάν χρειαστεί θα βρεθούν και πάλι καθημερινώς στη ενημέρωση.

***
Τι στεναχώρησε τον Χαρδαλιά

Ρώτησα ένα από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Χαρδαλιά, τι ήταν αυτό που τον απογοήτευσε όλο αυτό το διάστημα; Το γεγονός ότι τον θεωρούσαν σκληρό; Ο,τι τον παρομοίαζαν με τον Τσακ Νόρρις; Τίποτα απ΄αυτά μου είπε, απλώς καμιά φορά ήταν απογοητευμένος μ΄αυτά που άκουγε ότι «μας ψεκάζουν, ότι θα μας βάλουν μικροτσίπ και διάφορα». Μα πιο πολύ απογοητευμένος ήταν από τα πάρτι με τις μπίρες take away στις πλατείες: «Αυτοί οι ελάχιστοι δεν αντιλαμβάνονται ότι λειτουργούν εις βάρος των πολλών, ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και δικούς τους ανθρώπους;», έλεγε σε συνεργάτες του.

***
Ο Κρεμαστινός διδάσκει μετά θάνατον

«Είναι η τραγική ειρωνεία να φύγει έτσι ο άνθρωπος που μας συμβούλευε, ατομικά και συλλογικά για τα θέματα της υγείας μας», λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού για να συνεχίσει: «Μετά από τέτοια δοκιμασία στη ΜΕΘ και με τον θάνατό του ο Δημήτρης Κρεμαστινός διδάσκει ιατρικά για τη σοβαρότητα της απειλής του κορωνοϊού και για την ισότητα στην ανθρώπινη μοίρα και το κοινό χρέος». Θέλω όμως εδώ να σας μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία που είχα προσφάτως με τον Δημήτρη Κρεμαστινό…

***
Μερικές ημέρες πριν από την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, κτυπημένος από τον φονικό ιό, ο καθηγητής ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Θέλησε να διερευνήσει γιατί στην Τουρκία δεν είχαν καταγραφεί τότε κρούσματα κορωνοιού. Θυμάστε που ο Ερντογάν μοίραζε στους Τούρκους κολόνιες ή τους έλεγε να μην φοβούνται γιατί το DNA του Τούρκου είναι τόσο δυνατόν που δεν κολλάει τον φονικό ιό; Ο καθηγητής Κρεμαστινός με τη σοβαρότητα και τις διεθνείς γνωριμίες που είχε, ανέλαβε για λογαριασμό των ελλήνων επιστημόνων να διαλευκάνει την όλη υπόθεση. Ετσι επικοινώνησε με γνωστό Τούρκο ομόλογό του καθηγητή της Καρδιολογίας και τον ρώτησε τι ακριβώς συμβαίνει; Ο Τούρκος, ο οποίος να σημειωθεί ήρθε πολλές φορές στην Ελλάδα σε συνέδρια καρδιολογίας και είχε αναπτύξει μια ισχυρή φιλία με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, του εκμυστηρεύθηκε ότι υπάρχουν όντως κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία, πλην όμως η τουρκική κυβέρνηση κυβέρνηση τα μετρά ως κρούσματα… γρίπης. Του έδωσε μάλιστα και σχετικά στοιχεία. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ενημέρωσε αμέσως τους συναδέλφους του στην Ελλάδα και μου ζήτησε να γράψω την πληροφορία αυτή χωρίς όμως να αναφέρω το όνομα του Τούρκου καθηγητή λόγω του ότι αποκάλυψε ένα μυστικό που καλά κρατούσε ο Ερντογάν. Λίγες ημέρες αργότερα, ενώ ο Κρεμαστινός άρχισε να δίνει την άνιση μάχη στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, η Τουρκία μετά από ισχυρή διεθνή πίεση έδινε τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού και τους πρώτους θανάτους.

***

Πόθεν έσχες κορωνοϊέ;

Σας πληροφορώ προκαταβολικά πως το επόμενο διάστημα θα ακούτε συχνά πυκνά την λέξη πόθεν έσχες. Όχι μόνο διότι μεθαύριο Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα δώσει στην δημοσιότητα περίπου 1.000 πόθεν έσχες πολιτικών. Σίγουρα απ’ αυτές τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα βγουν πολλά μαργαριτάρια, καθώς πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές δεν μετείχαν στην προηγούμενη Βουλή και αντιλαμβάνομαι από τα συμφραζόμενα πως η περιουσιακή τους κατάσταση εμφανίζει ειδικό ενδιαφέρον. Οπως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πόθεν έσχες μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ γιατί τα περιουσιακά στοιχεία προέρχονταν από τα έτη 2018 και 2019, όταν δηλαδή στην εξουσία βρισκόταν το δίδυμο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Πληροφορούμαι όμως ότι αυτό το διάστημα διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες και σε μια ειδική κατηγορία ατόμων που εμπλέκονται στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Δηλαδή έλεγχος ατόμων που εμπλέκονται σε ΜΚΟ, σε σιτισμό προσφύγων και σε καταυλισμούς προσφύγων καθώς και με κονδύλια . Δεν ξέρω εάν αυτός ο έλεγχος γίνεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των πόθεν έσχες, αλλά από αυτά που μαθαίνω καταλαβαίνω ότι η ατζέντα κορωνοϊός θα πάψει πολύ σύντομα να μονοπωλεί την επικαιρότητα.

***
Και για να γίνω πιο σαφής σας πληροφορώ ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (το Τμήμα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης) για τα πώς έχουν διατεθεί τα κονδύλια για τη σίτιση των προσφύγων στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Λεπτομέρειες δεν πρόκειται να σας πω αφού οι έρευνες είναι απόρρητες. Εκείνο όμως που μου επιτρέπεται να σας πω είναι ότι βρέθηκαν αρκετές περιπτώσεις «ύποπτων» (ας τις χαρακτηρίσω κομψά έτσι) αναθέσεων. Αφορούν απευθείας αναθέσεις, ή αναθέσεις σε ημέτερους. Επίσης για να μην ξεχνάμε, έρευνα για τα κονδύλια της σίτισης των προσφύγων διεξάγει και η OLAF, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

***

Οι έξωθεν παρεμβάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου γνωρίζουν τον «υπόγειο» πόλεμο στον ΣΟΎΡΙΖΑ δια της τεθλασμένης –δηλαδή μέσω στοχευμένης αρθρογραφίας και σχολίων κατά συγκεκριμένων κορυφαίων στελεχών. Το ίδιο επαναλήφθηκε και προ ημερών με αφορμή το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χειροκρότησε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον εμπρησμό της Marfin και τον άδικο χαμό τριών ανθρώπων. Ο συμβολισμός της κίνησης του κ. Βούτση δεν άρεσε σε κάποιους και υπήρξαν σχετικά υπαινικτικά σχόλια από «φίλα προσκείμενους», αν και για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής ήταν μια αυτονόητη συμβολική κίνηση για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο θλιβερό εκείνο γεγονός που στοιχειώνει ακόμα την ελληνική κοινωνία και την Πολιτεία, καθώς οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της αποτρόπαιας ενέργειας παραμένουν ασύλληπτοι. Άλλωστε η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή την ημέρα εκείνη για τα θύματα της Marfin και κανένα κόμμα φυσικά δεν είχε άλλη άποψη. Πάντως μαθαίνω ότι το θέμα με τις «έξωθεν παρεμβάσεις» κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί ήδη στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, άρα στο υψηλότερο επίπεδο, και αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση καθώς κάποια στελέχη του θεωρούν ότι πρόκειται για «προσπάθεια χειραγώγησης» του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας στους υποτιθέμενους «φορείς» αυτής της απόπειρας το «αυριανικό ακαταλόγιστο», όπως λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους…

***
Αποκομματικοποίηση στην πράξη

Παρά τα προβλήματα που έχει φέρει στη διοίκηση ο κορωνοϊός, ο θεσμός του υπηρεσιακού Γραμματέα που νομοθέτησε με το επιτελικό κράτος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, βρήκε ήδη εφαρμογή στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, δίνει πρώτος το παράδειγμα και με πράξεις δείχνει ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί πέρα και πάνω από κομματικούς προσανατολισμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών καλεί σε όλες τις συσκέψεις του υπουργείου του, μαζί με τους υφυπουργούς του και τους Γενικούς Γραμματείς και την υπηρεσιακή Γραμματέα του ΥΠΕΣ Γεωργία Βαλατσού. Η αποκομματικοποίηση στην πράξη!

***
Η Μενδώνη και τα κονδύλια για τον Πολιτισμό

Από τις 2 Απριλίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε εξαγγείλει 15 εκατ. ευρώ ως αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Εδώ και μέρες είχε εξαγγείλει μέτρα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού (θύματα των συνεπειών του κορωνοϊού) και έλαβε εγκαίρως όλα τα μέτρα. Πολύ πιο πριν, όπως μου είπε, των κάθε λογής διαμαρτυριών. Ο,τι δήθεν δεν έπαιρνε μέτρα και αποφάσισε να πάρει μόνον όταν ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν. Αυτό, λέει δεν ευσταθεί και έχει και αποδείξεις. Ηδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πληρωμή 45.000 εργαζομένων στον Πολιτισμό. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρει η κυρία Μενδώνη ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται σε αναστάτωση καθώς πάνω από 10 χρόνια δοκιμάζεται…