Η Αθήνα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις συντονισμένες μετακινήσεις μεταναστών από διάφορες δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και απέναντι από τα ελληνικά νησιά, καθώς σύμφωνα με όσα έλεγαν τις τελευταίες ώρες στρατιωτικές πηγές είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι και ασθενείς του COVID-19. Η ανησυχία της Αθήνας, όπως επιβεβαίωναν και πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι ίσως η Άγκυρα να επιδιώκει να ασκήσει ξανά πίεση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι έγιναν και απόπειρες ορισμένοι από τους μετανάστες να περάσουν με μικρές λέμβους στα νησιά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πολλοί από τους μετανάστες βρίσκονται μέχρι πρόσφατα στο Παζάρ Κουλέ και επεδίωξαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος παραβιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο από τα τέλη Φεβρουαρίου και επί περίπου ένα μήνα. Η τουρκική αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή φέρεται να παίζει τον ίδιο ρόλο με εκείνο που είχε στην υπόθεση του Έβρου, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας τους να περάσουν τα σύνορα, υπό τις οδηγίες του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σχέση με τις τελεταίες κινήσεις, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Josoor International Solidarity ανέφερε ότι περίπου 250 άνθρωποι από τον καταυλισμό Οσμανίγιε μεταφέρθηκαν συντονισμένα με λεωφορεία σε έναν άλλο καταυλισμό κοντά στη Σμύρνη με σκοπό την απέλασή τους στην Ελλάδα. Φέρονται δε να μην έχουν νερό και φαγητό.

Διευκρινίσεις από τη ΜΚΟ Josoor

Σε επιστολή της με ημερομηνία 20 Απριλίου 2020, η κυρία Νάταλι Γκρούμπερ, Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Josoor με έδρα τη Βιέννη αναφέρει ότι «Το Βήμα» στο άρθρο της 11ης Απριλίου με τίτλο «Τι ακριβώς επιδιώκει πάλι με τους μετανάστες η Άγκυρα;» λανθασμένα κατηγορεί την Josoor ότι εκείνη είχε ομιλήσει περί ρατσιστικών σχολίων εναντίον της σε σχέση με την κάλυψη της προώθησης μεταναστών στα τουρκικά παράλια. Παράλληλα, θεωρεί ότι «Το Βήμα» δείχνει την εν λόγω ΜΚΟ ότι συμβάλλει στην προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και επομένως αμφισβητεί τη νομιμότητα των ενεργειών της. Σε ένδειξη καλής θέλησης, «Το Βήμα» αφαίρεσε τις, κατά την εκτίμηση της Josoor, αρνητικές αναφορές εναντίον της από το κείμενο της 11ης Απριλίου.

Επίσης, στην επιστολή της κυρίας Γκρούμπερ αναφέρεται ότι «η Josoor ιδρύθηκε το 2015 στην Αυστρία με σκοπό την ανάπτυξη μιας online πλατφόρμας για πρόσφυγες και υποστηρικτές. Ήταν ανενεργή από το 2018 έως και τις 18 Μαρτίου 2020. Τότε ένας συνιδρυτής της Josoor και άλλοι ανεξάρτητοι εθελοντές στην Τουρκία ξεκίνησαν μια νέα γενιά δραστηριότητας της Josoor. Μαζί, οργάνωσαν την διανομή βασικών προμηθειών όπως φαγητό, κουβέρτες και υγειονομικά κιτ μέσω τοπικών εταίρων στο Κάραγατς (προάστιο της Αδριανούπολης δίπλα στην συνοριακή διάβαση του Παζάρκουλε). Με τη βοήθεια των επαφών τους ανάμεσα στους πρόσφυγες στην περιοχή, επίσης άρχισαν να αναφέρουν τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης σε καθημερινή βάση. Μετά την διάλυση της κατάστασης του Παζάρκουλε και την αναχώρηση των προσφύγων προς τα στρατόπεδα καραντίνας, η Josoor συνέχισε το έργο της. Έως σήμερα, η εργασία αυτή περιλαμβάνει την παρακολούθηση του που μεταφέρονται αυτοί οι 6.000 πρόσφυγες, οργανώνει βασικά αγαθά γι’ αυτούς και μοιράζεται πληροφορίες για την κατάστασή τους online αλλά και μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σε κανένα σημείο δεν προσπάθησε κάποιο από τα μέλη της ομάδας μας ή εταίροι μας να βοηθήσουν άτομα να περάσουν τα σύνορα».