60 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και αγρότες

Πλάγιος: Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Τράτσα Μάχη

Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθούν σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς συνδεδεμένες ενισχύσεις περίπου 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λόγω των ειδικών αναγκών που έχουν προκύψει από την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να ενισχύσει τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, εξαιτίας των μέτρων για τον COVID – 19,  με αυξημένες συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σχέση με πέρυσι.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις είναι ένα έξτρα «εργαλείο» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε κράτος μέλος προκειμένου να αντιμετωπίσει δυσκολίες, ενισχύοντας, περαιτέρω,  συγκεκριμένους γεωργικούς τομείς για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Έτσι, συνδεδεμένες ενισχύσεις θα δοθούν σε παραγωγούς σπαραγγιών (που ο κορωνοϊός τους βρήκε εν μέσω περιόδου εξαγωγών), σπόρων και ζωοτροφών αλλά και σε αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν διπλά καθώς περίμεναν να πουλήσουν πάνω από δύο εκατ. ζώα στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στην ελληνική αγορά,  για το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα αντίστοιχα. Ειδικότερα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη πρόκειται να πιστωθούν σταδιακά στους λογαριασμούς των παραγωγών

συνδεδεμένες ενισχύσεις για:

– σπόρους σποράς 298,22 ανά εκτάριο

– σπαράγγια 611,26 ανά εκτάριο

– σηροτροφία 318,50 ανά κουτί

– αιγοπρόβειο κρέας 10,65 ανά ζώο.

Στα συγκεκριμένα προϊόντα η συνδεδεμένη ενίσχυση καταβάλλεται αυξημένη στους σπόρους σποράς κατά  15,58%, στο αιγοπρόβειο κρέας και στο γάλα κατά 13,90% και στα σπαράγγια κατά 7,80%. Το συνολικό ποσό που θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ανέρχεται σε 59.786.770 ευρώ.