«Το σχέδιο που καταθέτουμε θα το υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη αν ήμασταν στην κυβέρνηση. Δεν το καταθέτουμε για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι».

«Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Τούτες τις ώρες που άνθρωποι είναι στην εντατική, όποιος σκέφτεται πολιτικά οφέλη και κόστη, θα το πληρώσει η χώρα» σημείωσε.

«Υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε όρθιους, εργαζόμενους επιχειρήσεις και οικονομία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς ολιγωρίες, ανεπάρκειες και ιδεοληψίες».

«Να δράσουμε τώρα για να μη βρεθούμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. Από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση
Μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες αν περιμένουμε εξελίξεις αμήχανα, άτολμα και αποσπασματικά» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο πλεονέκτημα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που για να κάνουν δαπάνες στήριξης της προσφοράς και της ζήτησης θα πρέπει να αυξήσουν το δημόσιο χρέος τους.

«Να το αξιοποιήσουμε όσο είναι καιρός και όχι κατόπιν εορτής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

«Τώρα βρισκόμασταν μπροστά σε μια περίπτωση κρίσης. Σήμερα η Ευρώπη επιτρέπει τις δαπάνες για τον κοροναϊό και αναστέλλει το σύμφωνο σταθερότητας.  Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον δανεισμό της» ανέφερε και τόνισε ότι η Ελλάδα «μπορεί να αντλήσει από το απόθεμα αυτό για να στηρίξουμε με εμπροσθοβαρές πακέτο την οικονομία χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας».

Είναι εγκκληματικό να μην το κάνουμε είπε ο κ. Τσίπρας καθώς έτσι δεν θα βρεθούμε σε μια «χώρα λουκέτων, ανέργων και διαλυμένης οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «υπερόπλο απέναντι στην κρίση» το μαξιλάρι προκειμένου  «όσο διαρκεί η πανδημία για να στηρίξουμε την ανάκαμψη».

Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε να αξιοποιηθούν 26 δις από τα οποία 14 δις άμεσα μέτρα στήριξης και τα 12 δις ευρώ ενέσεις ρευστότητας.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα το λόγο πήραν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για να εξειδικεύσουν τις προτάσεις του «Μένουμε όρθιοι» που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Στόχοι

Βασικοί στόχοι είναι:

– Η διατήρηση θέσεων – σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης

– Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας – ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

– Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Αυτή την ώρα το λόγο έχει η Έφη Αχτσιόγλου.