Προετοιμασία 35΄ Αναμονή 5΄ – 10΄ Τηγάνισμα 2΄ – 4΄ (η δόση)

 

ΥΛΙΚΑ  (για 10 μερίδες)

1 κιλό σέσκουλα ή σπανάκι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/3 ματσάκι (1/3 φλ.) άνηθος

1 ματσάκι (1 φλ.) μάραθος

Λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού

100 ml νερό

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο «πάρει»

2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Χοντρό αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Αν έχουμε σπανάκι με μεγάλα φύλλα, το κόβουμε με το μαχαίρι σε πιο μικρά κομμάτια. Αν είναι μικρότερα, τρυφερά τα φύλλα τα σπάμε απλώς λίγο με τα χέρια. Τους ρίχνουμε χοντρό αλάτι. Αν έχουμε σέσκουλα τα ζεματάμε σε βραστό νερό (για 3 – 5 λεπτά), για να μαραθούν, επειδή είναι πιο σκληρά. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Τα στραγγίζουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε με το σπανάκι ή τα σέσκουλα. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες  χυμό λεμονιού, λίγο πιπέρι και το νερό.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλεύρι – όσο πάρει – ώστε να σχηματιστεί ένα χυλός που να μπορεί να «κόβεται» με το κουτάλι και να έχουμε μια «ψωμένια» υφή στην τηγανίτα.

Αφήνουμε 5-10 λεπτά να «δέσουν» τα υλικά.

Ρίχνουμε 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ίσα ίσα να καλυφθεί ο πάτος. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.

«Κόβουμε» με το κουτάλι της σούπας τηγανίτες και τις ρίχνουμε τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.