Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει, όπως κάθε χρόνο, η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροπλάνο.

Επίσης πρόθεση της Aegean είναι να διανέμει το Αγιο Φως, όπως κάνει χρόνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Το ερώτημα όμως που υπάρχει είναι πόσο εφικτό είναι αυτό; Δεδομένου ότι το Ισραήλ θα πρέπει πρώτα να επιτρέψει την προσγείωση του αεροσκάφους, τη στιγμή που οι πτήσεις προς και από το Ισραήλ έχουν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του κορωνοϊού.

Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες αναφοράς του ιού και χώρα με αριθμό κρουσμάτων

Ηδη ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και για τα εκκλησιαστικά Κώστας Βλάσσης έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προς το πρωθυπουργικό γραφείο κτλ για το Αγιο Φως.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως εάν τελικά οι ισραηλινοί επιτρέψουν την προσγείωση του αεροπλάνου, τότε κινδυνεύει να μείνει, όταν επιστρέψει, σε καραντίνα 14 ολόκληρες ημέρες, αφού ως μέλος της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποφύγει αυτόν τον κανονισμό.

Βγήκε έξω από την χώρα επέστρεψε στη χώρα, σημαίνει 14 μέρες καραντίνα.

Το θέμα δεν έχει κλείσει και δεν πρόκειται να κλείσει, αφού η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι ρευστή και ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν θα υπάρχει το Μεγάλο Σάββατο έξαρση του ιού ή όχι. Ωστόσο υπάρχει κάτι που ο υφυπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί πολύ προσεκτικά: Τις κινήσεις των Ρώσων. Οπως και εμείς έτσι και οι Ρώσοι στέλνουν αεροσκάφους για να μεταφέρουν στην πατρίδα τους το Αγιο Φως.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει (ή έχουν συμφωνήσει με τους ισραηλινούς) να στείλουν το αεροπλάνο, αλλά απ΄αυτό να μην αποβιβαστεί κανείς. Απλούστατα θα έρθει κάποιος από τον Πανάγιο Τάφο στο αεροπλάνο να τους παραδώσει το Αγιο Φως και αμέσως μετά το αεροσκάφος να αναχωρήσει για τη Μόσχα. Δεν αποκλείεται να γίνει το ίδιο και με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αν και ακόμα απόφαση δεν έχει ληφθεί. Ούτε θα ληφθεί άμεσα.

Εάν τελικά το Αγιο Φως έρθει στην Ελλάδα, δημιουργείται άλλο ένα θέμα. Θα υπάρξει στο αεροδρόμιο υποδοχή αρχηγού κράτους; Με εύζωνες ως τιμητικό απόσπασμα; Με κόκκινο χαλί; Με εκπροσώπους κομμάτων και της Εκκλησίας; Πάλι ουδείς γνωρίζει, αλλά θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατήσει το Μεγάλο Σάββατο. Ωστόσο μάλλον δεν προβλέπεται συνωστισμός στο αεροδρόμιο.

Αλλά εάν το Αγιο Φως έρθει στην Ελλάδα, τι θα γίνει με τις εκκλησίες; Οι εκκλησίες, ισχύει ακόμα ότι θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή μ΄έναν ιερωμένο και μ΄έναν ψάλτη και την λειτουργία της εβδομάδας των παθών καθώς και της Αναστάσεως θα την παρακολουθήσουν οι πιστοί από την τηλεόραση. Κατά πάσα πιθανότητα θα την παρακολουθήσουν τηλεοπτικώς από τη Μητρόπολη όπου θα μεταφερθεί και το Αγιο Φως εάν τελικά έρθει.