Η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε τούτες τις ημέρες σε ισχύ δεν επέδρασε μόνον στην κυκλοφορία. Επέδρασε και στις αναρτήσεις υπουργείων, φορέων και νομικών προσώπων του Δημοσίου στη Διαύγεια. Αυτές ελαχιστοποιήθηκαν. Στην κυριολεξία ο ρυθμός των αναρτήσεων στη Διαύγεια θυμίζει…  Δεκαπενταύγουστο!

Αυτό που προβληματίζει όμως είναι πως διανύουμε μια περίοδο που οι αποφάσεις των δημοσίων αρχών πρέπει να εκδίδονται με ταχύτητα και μεγάλη συχνότητα, ώστε να επιλύονται θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όταν η Διαύγεια δεν λειτουργεί ομαλά, τίποτα δεν λειτουργεί ομαλά. Και οι υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής θα πρέπει να μεριμνήσουν για το θέμα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι πράξεις που αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια ισχύουν από την ανάρτησή τους με εξαίρεση τις πράξεις που είναι κατά νόμο δημοσιευτέες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι αναρτητέες πράξεις που δεν δημοσιεύονται στο ΦΕΚ όχι απλώς δεν εκτελούνται, αλλά δεν έχουν νομική ισχύ ούτε παράγουν έννομα αποτελέσματα εάν δεν είναι αναρτημένες στη Διαύγεια (Ν. 3861/2010 και Ν. 4210/2013). Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στη Διαύγεια των πράξεων της διοίκησης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση.

Σε κάθε περίπτωση η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να αυξηθεί η δημοσιότητα των αποφάσεων της Διοίκησης που αναρτώνται στο διαδίκτυο και όχι να αποτελέσει αφορμή για να παρακαμφθεί ο θεσμός της Διαύγειας, που εφέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας.