Η παρούσα επιδημία εξελίσσεται φοβερά γρήγορα. Αυτό που νομίζαμε τρελό και αδύνατο εχθές, συμβαίνει σήμερα.

Αύριο θα είναι χειρότερα.

Κάθε επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη και θα πρέπει να το δούμε όσο πιο σοβαρά μπορούμε σήμερα. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε άμεσα, όλοι, σε μια κατάσταση που είναι εντελώς καινούργια.

Το τσουνάμι είναι ένα τεράστιο κύμα που έρχεται ξαφνικά και σκεπάζει γρήγορα τα πάντα. Οσες μάσκες και να έρθουν από την Κίνα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, πρέπει να δούμε συνολικά το σχέδιο, να αντιμετωπίσουμε ελλείψεις και να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε το τσουνάμι.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι ο ιός είναι καινούργιος και κανένας δεν έχει ανοσία. Μεταδίδεται εύκολα και έτσι αστραπιαία επεκτάθηκε σε πανδημία. Δεν είναι γρίπη, είναι 5-10 φορές χειρότερος, γιατί και η χειρότερη γρίπη δεν επεκτείνεται τόσο γρήγορα ώστε να γίνει τσουνάμι. Για τη γρίπη έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα και έχουμε κάποια μεγάλη ή μικρή ανοσία όλοι μας. Δώστε χρόνο στους επιστήμονες να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του καινούργιου ιού, αυτό θα γίνει, αλλά δεν προλαβαίνει το τσουνάμι. Το μόνο που έχουμε σήμερα είναι μέτρα δημόσιας υγείας και δημόσιας τάξης. Γι΄ αυτό υποστηρίζω την κυβέρνηση για μάξιμουμ κινητοποίηση όλης της κοινωνίας

*Ο Γιώργος Παυλάκης είναι Γιατρός – Ερευνητής