Επιτακτική είναι η ανάγκη, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, να λάβει η κυβέρνηση υπόψη της και να υλοποιήσει τις προτάσεις που κατέθεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μαξιλάρι ρευστότητας και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη σχετική δήλωση του προέδρου του κόμματος.

Επ’ αυτού ο Αλ. Τσίπρας είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεδιάσκεψη με συνεργάτες και τομεάρχες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε διεξοδικά η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι αυτή η απόφαση είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων για τις προκλήσεις και τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία από την πανδημία.

Παράλληλα στην έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, o ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι απολύτως αναγκαία η εξάντληση όλων των μέσων για την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κ.λπ.) για όλους τους πολίτες στον αγώνα ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Θα συνιστούσε ασυγχώρητη αμέλεια να περιμένουμε από την αγορά να αυτορυθμιστεί» όπως λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά από τηλεσύσκεψη που έγινε, μεταξύ των αρμοδίων τομεαρχών και του Αλ. Τσίπρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτει μια σειρά προτάσεων.

Οι προτάσεις, με βάση τα όσα είπε και ο Αλ. Τσίπρας στον Πρωθυπουργό είναι, οι εξής:

Η Πολιτεία οφείλει, να αναλάβει κεντρικά την εισαγωγή, διάθεση, τιμολόγηση και γενικά τη διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά, κ.α.), χωρίς κατ’ ανάγκη να θέσει περιορισμούς στην ιδιωτική εισαγωγή αν αυτό δεν κριθεί αναγκαίο. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να πάρει η κυβέρνηση άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγχώρια παραγωγή εκείνων των ειδών πρώτης ανάγκης από την παραπάνω κατηγορία, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα, είτε από ιδιώτες είτε από το δημόσιο.

Ακόμη, θέτει το θέμα της εξασφάλισης της διάθεσης των παραπάνω ειδών σε φαρμακεία, σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές (διατίμηση) και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες (για παράδειγμα, με βάση το ΑΜΚΑ) και να απαγορευτεί άμεσα και για προσωρινό (ή όσο χρειαστεί) διάστημα η εξαγωγή των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης.

«Τα ημίμετρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το δημόσιο οφείλει να εγγυηθεί την παροχή των ειδών πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κορωνοϊό σε όλους» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση, οι Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς.