Το κλίμα πανικού εξαιτίας του κορωνοϊου δημιουργεί την «τέλεια καταιγίδα» για τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας με το σφυροκόπημα και τις μαζικές ρευστοποιήσεις να εκτοξεύουν στα ύψη τις αποδόσεις ιταλικών και ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το φράγμα του 4% ξεπέρασε το ελληνικό 10ετές, πάνω από το 3% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2019.

Πιθανή η παρέμβαση του ESM

Oι μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, που οδηγούν τις αποδόσεις των τίτλων στα ύψη φέρνουν πιο κοντά την ανάληψη δράσης από τον ESM.

Δημοσίευμα του Μarket News, επαναφέρει το ζήτημα εκμετάλλευσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM), τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μελετούν το ενδεχόμενο παρέμβασης του ESM στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Επικαλούμενο πηγές του Eurogroup το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Ταμείο που δημιουργήθηκε για την διάσωση της ευρωζώνης, θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς ομολόγων στην οποία επιδίδεται η ΕΚΤ, η οποία όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Η ανάληψη δράσης του ΕSM με τη «δύναμη πυρός» των 400 εκατ. ευρω που διαθέτει, συζητήθηκε στο προχθεσινό Εurogroup (16/3), όπως είχε αποκαλύψει το Reuters.

Ωστόσο δεν λήφθηκε κάποια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM σχεδιάστηκε για να βοηθά τις χώρες που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές.

Το σενάριο επανέρχεται σήμερα μετά την δραματική πτώση των αγορών, αλλά και την πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση της τάξεως του 5% στην ευρωζώνη φέτος.

Λαγκάρντ: Πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης έως 5%

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος έως και κατά 5% στην περίπτωση που τα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό διαρκέσουν για ένα τρίμηνο.

Νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ προχώρησε σε στοχευμένη παρέμβαση στην ιταλική αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος QE, μετά την εκτόξευση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου πάνω από το 3%.

Εκτοξεύτηκε στο 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στην εγχώρια αγορά, η οποία παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η επιδείνωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η απόδοση του 10ετους ξεπέρασε το 4%, του 5ετούς ομολόγου το 3,41% και του 15ετούς το 3,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε 4,15% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 4,45% από 3,21%. Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0897 δολ.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο δολάριο εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνονται στην Ε.Ε, προκειμένου να συγκρατήσουν την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0934 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ