Νέο οργανωμένο  σχέδιο της Τουρκίας για μαζική μεταφορά προσφύγων από την  γειτονική χώρα με εμπορικά πλοία,  προς Ελλάδα αλλά κι Ιταλία, «βλέπει» – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  του «Βήματος» -η ΕΥΠ αλλά κι οι αρχές ασφαλείας πίσω από τη χθεσινή προσάραξη ενός φορτηγού πλοίου στον μώλο του λιμανιού της Τζιας.   

 
Η εν λόγω υπόθεση θεωρείται άκρως σοβαρή και να έχει απασχολήσει και σημαντικούς κυβερνητικούς  παράγοντες  αλλά και το  Μαξίμου.  Το πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Τσανάκαλε της Τουρκίας (στη νότια περιοχή των Δαρδανελλίων)  κι από τα αμπάρια του  βγήκαν 193  μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σομαλία. 

Σύμφωνα μεπληροφορίες της εφημερίδας μας, εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες η ΕΥΠ είχε απόρρητες αναφορές  ότι η Τουρκία και τα κυκλώματα δουλεμπόρων που εδρεύουν στη γειτονική χώρα λόγω του «αποκλεισμού» από την ΕΛΑΣ του Εβρου και των συκροτημένων κινήσεων του Λιμενικού για την αποτροπή είσοδου προσφύγων με λέμβους από το βορειοανατολικό Αιγαίο (λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών) θα επιχειρούσαν μαζικές προωθήσεις χιλιάδων προσφύγων με τέτοιου είδους πλοία.   Ετσι ώστε να  υπάρχουν μαζικές μετακινήσεις  αλλοδαπών  αλλά και  να  μην προσελκύεται το «ενδιαφέρον» των λιμενικών  αρχών.     
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΥΠ είχε ήδη ενημέρωση ότι είχε ξεκινήσει ένα  τουλάχιστον τέτοιο πλοίο από τα τουρκικά παράλια, χωρίς όμως να μπορούσε να προσδιορίσει για ποιο πρόκειται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων είναι και οι τρεις διακινητές.  Κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, αποτελούμενο από δέκα  άτομα  μετέβη στο νησί, προκειμένου να βοηθήσει στο ανακριτικό έργο  για να   συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία για  τη νέα αυτή κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας . Με κύριο ενδιαφερον πού ήταν αυτοί οι μετανάστες, αν είχαν δώσει «παρών» στην κρίση του Εβρου και ποιες ήταν οι κινήσεις των δουλεμπόρων.