«Η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν ξημερώσει», είθισται να λέγεται σε περιόδους μεγάλων δοκιμασιών, όπως αυτή που βιώνει σήμερα η χώρα μας και ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Το πόσο κοντά βρίσκεται το πολυπόθητο «ξημέρωμα» στην περίπτωση της παγκόσμιας πανδημίας δεν είμαστε σε θέση ακόμη να το γνωρίζουμε.

Αυτό που διαπιστώνουμε όμως καθημερινά είναι ότι στη μεγάλη μάχη απέναντι στον αόρατο και πανίσχυρο εχθρό εμφανιζόμαστε προετοιμασμένοι και ενωμένοι.

Η χώρα μας έλαβε εγκαίρως – πολύ νωρίτερα από άλλες – αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα οποία η πλειονότητα των συμπολιτών μας πειθαρχεί.

Η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και προχώρησε με αποφασιστικότητα στη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων τα οποία καθημερινώς επανεξετάζονται και αυστηροποιούνται.

Η χώρα μας έφτασε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που υποτίμησαν την απειλή και καθυστέρησαν να λάβουν τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει. Hγέτες όπως ο Μπόρις Τζόνσον επιδεικνύουν πρωτοφανή ανευθυνότητα παίζοντας «κορώνα – γράμματα» την υγεία των Βρετανών.

Οι προσπάθειες κράτους και πολιτών δείχνουν να αποφέρουν καρπούς. Εάν δεν είχαν ληφθεί τα έκτακτα μέτρα ο «αριθμός των κρουσμάτων θα δεκαπλασιαζόταν και γρήγορα θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου», όπως δήλωσε χθες στο Mega ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του MIT στη Βοστώνη, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. «Εάν σήμερα δεν είχαμε μέτρα, σε δέκα μέρες θα είχαμε αρκετές χιλιάδες κρουσμάτων, και στο μήνα μπορεί να ήταν μισό εκατομμύριο».

Αχτίδα αισιοδοξίας στις δύσκολες αυτές ώρες αποτελεί και η απόπειρα συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπως αποτυπώθηκε στις χθεσινές επαφές του Πρωθυπουργού. Οι αρχηγοί των κομμάτων δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών.

Aντιθέτως, η Ιεραρχία ακόμη και τώρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Γι’ αυτό και χρειάστηκε η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του πρωθυπουργού ως «απάντηση» στα ημίμετρα που είχε αποφασίσει προηγουμένως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Είναι βέβαιο ότι μάχη θα είναι μακρά και δύσκολη. Δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό ή αδράνεια.

Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από όλους. Όχι μόνο για να προστατεύσουμε τη δική μας υγεία αλλά και για να διευκολύνουμε όσο γίνεται τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η στάση αυτή θα είναι η πιο ουσιαστική ένδειξη ευγνωμοσύνης.