Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας και ειδικότερα η θέση της πως το άγιο δισκοπότηρο δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό, διχάζει το πολιτικό σύστημα.

Μάλιστα αυτός ο διχασμός συμβαίνει και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, ο πρωθυπουργός ενώ έχουν εκδώσει ΠΝΠ που προβλέπει ακόμα και ποινές φυλάκισης για όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, έχουν αποφύγει να σχολιάσουν τις προτροπές της επίσημης εκκλησίας τη στιγμή που η τελευταία έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενδεικτικό όλης αυτής της ακροβασίας στην κυβέρνηση είναι το γεγονός πως το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας σχολίασε «off the record» την άποψη της εκκλησίας ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω της θείας κοινωνίας.

«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ειδικοί της Επιτροπής, τονίζοντας πως έχουν ζητήσει από τον κόσμο να αποφεύγει τις δημόσιες συναθροίσεις – κάτι που περιλαμβάνει και τις εκκλησίες.

Ωστόσο διευκρίνιζαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε όσα λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διότι το θέμα της θείας κοινωνίας άπτεται ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας και πίστης.

Οι βουλευτές της ΝΔ

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που δημοσίως έχουν τοποθετηθεί προτρέποντας τους πιστούς να συνεχίσουν να κοινωνούν, πάρα πολλοί που προσπαθούν να αποφύγουν να πάρουν θέση για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την εκκλησία και τους ψηφοφόρους τους και μόνο η κα Γιαννάκου έχει τοποθετηθεί κατά της στάσης της εκκλησίας στο εν λόγω ζήτημα.

Τις προηγούμενες μέρες η Έλενα Ράπτη δήλωσε πως «εγώ σήμερα κοινώνησα και θα συνεχίσω να κοινωνώ», τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει βαθιά πίστη, η θεία κοινωνία θεραπεύει».

Αποκαλυπτικό της όλης κατάστασης εντός της κυβέρνησης είναι το προ ημερών γεγονός στη βουλή όταν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απέφυγε να πάρει θέση στα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη που εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στον «χριστιανοταλιμπανισμό».

«Δεν μπορεί να σταματάμε συγκεντρώσεις όπως το καρναβάλι και από την άλλη στις εκκλησίες να αφήνουμε να πίνουν από το ίδιο από κουτάλι… Αυτό είναι χριστιανοταλιμπανισμός, βάλτε τον ΕΕΟΔΥ να βγάλει ανακοίνωση. Σοβαρευτείτε, δεν είναι θέμα μη μουτρώσουν οι ιερωμένοι, άλλες Εκκλησίες το έκαναν αυτό…» είχε τονίσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Βέβαια «παραφωνία» εντός της κυβέρνησης αποτέλεσε για ακόμα μια φορά η Μαριέττα Γιαννάκου.

Η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ, διαφοροποιήθηκε από τους συναδέλφους της στη ΝΔ.

«Άκουσα με έκπληξη όλη αυτή την υπόθεση περί θείας μετάληψης και απόρησα. Αυτά τα θέματα δεν είναι θρησκευτικά είναι επιστημονικά και θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Πέρα των πολιτικών και η Εκκλησία η ίδια που αποτελεί μια πανίσχυρη κοινωνική δύναμη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» είπε η κα Γιαννάκου.

Και συνέχισε: «Δεν θα συμβεί τίποτα αν ένα διάστημα μέχρι να εκτονωθεί αυτή η ιστορία ληφθούν ορισμένα μέτρα. Η πολιτεία πρέπει να μιλήσει και να δώσει το μήνυμα προς την εκκλησία. Από την άλλη πλευρά βλέπω ότι ορισμένοι φοβούνται και μάλιστα επιστήμονες. Φοβούνται να εκφράσουν επιστημονική άποψη. Αυτά τα θέματα δεν είναι θρησκευτικά θέματα, είναι καθαρά επιστημονικά».

Μεσοβέζικες λύσεις

Βέβαια, η πλειάδα των βουλευτών της ΝΔ όταν καλείται να πάρει θέση δημοσίως σε τηλεοπτικά πάνελς κλπ συνήθως ακολουθεί μια μεσοβέζικη στάση προκειμένου να μην χαλάσει την καρδιά κανενός.

Συνήθως η κατηγορία αυτή των βουλευτών επικαλούνται το γεγονός ότι και η ίδια η εκκλησία είναι πιο ελαστική έναντι των πιστών εκείνων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν και κάποια, ελάχιστα βέβαια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος αν και γιατρός, συντάσσεται με τους βουλευτές της ΝΔ που υπερθεματίζουν υπέρ της συνέχισης αυτή την περίοδο της θείας μετάληψης.

Βέβαια ο κ. Μιχελογιαννάκης είχε επίσης ως εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει ότι τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας είναι θαυματουργά και πως η πίστη κάνει θαύματα και θεραπεύει.

Για να γίνει εμφανές το τι συμβαίνει ακόμα και σε ένα τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξε πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη θεία κοινωνία, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να κολλήσει σε άπιστους, αλλά όχι σε πιστούς.

Μέχρι στιγμής από το χώρο της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν καυτηριάσει ως ανεύθυνη ουσιαστικά τη στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας εν μέσω εξέλιξης της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού.

Αν και ιδιαίτερα προσεκτικός στους τόνους τους ο Αλέξης Τσίπρας έθιξε το θέμα στις δηλώσεις του σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί επ’ αυτού καθώς όπως έχει τονίσει η Κουμουνδούρου «το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, που έχουν και την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών».

«Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εξίσου μεγάλο σεβασμό στη Χριστιανική πίστη και στο θρησκευτικό συναίσθημα, τα μυστήρια της Εκκλησίας είτε αναστέλλονται είτε τροποποιούν το τελετουργικό τους. Μόνο στη χώρα μας έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας πολιτείας που δεν τολμά να πει το αυτονόητο» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληγε: «Η κυβέρνηση λοιπόν και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να πάρουν δημόσια μια ξεκάθαρη θέση και να μην θυσιάζουν τη δημόσια Υγεία στο βωμό του πολιτικού κόστους. Συμφωνούν ότι η Θεία Κοινωνία δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού; Δεν είναι θέμα ευσέβειας αλλά κοινωνικής ευθύνης. Και με τη Δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε».

Τα άλλα κόμματα

Καμία εξαίρεση για την εκκλησία από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι και η θέση του ΚΚΕ.
«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι -κατά τα άλλα σεβαστές- εκκλησιαστικές λειτουργίες».

Βέβαια εκτός όλων των παραπάνω τάσεων στο πολιτικό σύστημα, υπάρχουν και οι γραφικές περιπτώσεις κομπογιαννιτισμού με το αζημίωτο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εσχάτως εμφανίζεται να έχει ανακαλύψει και πουλάει το φάρμακο που κάνει θαύματα και προστατεύει και από τον κορωνοϊό.

Σε σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί κάνοντας τηλεπωλήσεις ο κ. Βελόπουλος λέει: «Ο κορωνοϊός είναι ένα θέμα. Με την Βυζαντινόν, αποτρέπετε κάθε μικρόβια από τα χέρια σας. Είναι φυσικό, φόρμουλα με βότανα μέσα. Μία επάλειψη θα κάνετε το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ. Μετά κάνετε 17 χειραψίες. Έχει μέσα ένα κοκτέιλ ουσιών. Ούτε να φοβάσαι τον κορωνοϊό. Ούτε τίποτα. Έχει από τα λίγα βότανα που είναι δυσεύρετα. Ούτε κορωνοϊό, ούτε να φοβάστε ιώσεις, ούτε να φοβάστε τίποτα. Δεν υπάρχει καλύτερο προϊόν από αυτό εδώ. Αντιβακτηριακό για κορωνοϊούς και λοιπά και δε φοβάσαι τίποτα».