Ερευνα και καινοτομία στη συνάντηση Μητσοτάκη με την αρμόδια Επίτροπο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ανακοπή του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες και να προσφέρει κίνητρο στους νέους ερευνητές να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν

Την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Επίτροπο για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μariya Gabriel.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη η Ελλάδα στηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Επανέλαβε ότι η χώρα θεωρεί θετική τη διασφάλιση της συνέχειας του προγράμματος Horizon Europe με το πρόγραμμα Horizon 2020, τονίζοντας την πάγια ελληνική θέση, η οποία εστιάζεται στην επιδίωξη της «Αριστείας» ως βασικής αρχής για την επιλογή των προς χρηματοδότηση έργων στη βάση του ισότιμου ανταγωνισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως εφαρμόζεται σε όλα τα προγράμματα έως σήμερα.

Υψηλή προτεραιότητα η ανακοπή του brain drain

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ανακοπή του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη διεξαγωγή έρευνας υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα και να προσφέρει κίνητρο στους νέους ερευνητές είτε να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα, είτε να επιστρέψουν στη χώρα.

Όσον αφορά τον τομέα της ψηφιοποίησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προτεραιότητα αποτελεί η ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων.

Κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και την εξοικείωση με την τεχνητή νοημοσύνη από την προσχολική ηλικία.

Ζωτικής σημασίας η κλιματική παιδεία

Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θεωρεί ότι η κλιματική παιδεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της και να γίνουν φορείς της αλλαγής που απαιτείται.

Κατά την έναρξη της συνάντησης η κ. Gabriel σημείωσε τις εξαιρετικές προοπτικές που έχει η Ελλάδα. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η παιδεία βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση υπόσχονται εξαιρετική προοπτική.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Τα gatherings δημιουργούν χαμό! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με απορία και σκεπτικισμό (χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό) όλο αυτό... ΣΙΒΥΛΑ |
Helios Kiosk