Εντείνονται, όπως μαθαίνω, οι πιέσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου η Εκκλησία να γίνει πιο αποφασιστική στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πληροφορούμαι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (στη φωτογραφία σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο) επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον ζήτησε από τον Μακαριότατο να μεταφέρει προς το ποίμνιο τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πολυπληθείς συναθροίσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης;

***
Υπήρξε, σχεδόν την ίδια ημέρα, από την Ιερά Σύνοδο ρητή αναφορά όσοι υπάγονται σε ευάλωτες κατηγορίες να μείνουν στα σπίτια τους. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα η Εκκλησία δεν λέει τίποτα, ούτε καν το συζητεί, περί αναστολής της Θείας Κοινωνίας, αφού τη θεωρεί «θέμα δογματικής φύσεως», αλλά συμβουλεύει τις ευπαθείς ομάδες να μένουν στα σπίτια τους, συνεπώς (κατά την Ιερά Σύνοδο) δεν θα έρχονται στην Εκκλησία και δεν θα κοινωνούν. Ετσι η Εκκλησία, παρά τις επισημάνσεις των επιστημόνων ότι το σάλιο μεταδίδει τον ιό, λύνει με αυτόν τον τρόπο το θέμα και δεν πρόκειται, όπως τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, να επανέλθει.

***
Και πρωθυπουργικό διάγγελμα

Εκείνο όμως που εγκύρως πληροφορούμαι είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της ενημέρωσης του κοινού, της καταγραφής της έως τώρα κατάστασης, αλλά και των μέτρων (των όποιων μέτρων) που πρόκειται σταδιακά να ληφθούν. Αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα την Τετάρτη προς τον ελληνικό λαό, όπως άλλωστε έχουν κάνει και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για τον κορωνοϊό. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε χθες το βράδυ από την Αυστρία. Το απόγευμα πήρε μέρος σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία είχε καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορωνοϊού.

***
Τέρμα οι επισκέψεις μαθητών στη Βουλή

Υπέρ της ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται στη Βουλή τάσσονται κάποιοι, καθώς διαπιστώνουν ότι σε έναν χώρο συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων – βουλευτών, συνεργατών, υπαλλήλων, αστυνομικών και επισκεπτών – δεν υπάρχει έλεγχος του ποιος μπαίνει. Και ναι μεν δημιουργήθηκε εγκαίρως ειδικά διαμορφωμένος χώρος εκτός του κεντρικού κτιρίου, πάνω από τη ράμπα του υπόγειου γκαράζ ώστε να ελέγχονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο δεν ελέγχονται προληπτικά όσοι μπαίνουν στον χώρο και έρχονται σε επαφή με άλλους. Ούτε καν ερωτώνται από κάποιον, όπως συμβαίνει αλλού, αν έχουν ταξιδέψει προσφάτως και αν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Πάντως, σταμάτησαν οι επισκέψεις μαθητών και ΚΑΠΗ στον χώρο του Κοινοβουλίου, κι αυτό είναι κάτι.

***

Σε καραντίνα το Ευρωκοινοβούλιο

Ο κορωνοϊός κτύπησε και το Ευρωκοινοβούλιο. Οταν λέω το «κτύπησε», εννοώ ότι έβαλε σε καραντίνα τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Μαρία Σασόλι, έβαλε σε καραντίνα τις… ψηφοφορίες, έβαλε σε καραντίνα τους επισκέπτες του Ευρωκοινοβουλίου και γενικά η λέξη καραντίνα άρχισε να μπαίνει στη ζωή όλων των ευρωβουλευτών. Ολων; Εκτός από μερικούς που έτσι κι αλλιώς δεν πατούσαν ούτε σε μία συνεδρίαση (ξέρετε εσείς τώρα ποιους εννοώ). Πάντως για να σοβαρευτούμε, η κατάσταση στο Ευρωκοινοβούλιο είναι κρίσιμη. Και τούτο γιατί οι ευρωβουλευτές άρχισαν να συνειδητοποιούν τις οικονομικές επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την εξάπλωση του ιού και ζητούν από την Κομισιόν να δώσει περισσότερα χρήματα και όχι μόνον. Να χαλαρώσει κάποια δημοσιονομικά μέτρα και να επιδοτήσει πολιτικές. Για παράδειγμα τον τουρισμό, όπως επεσήμανε και η Μαρία Σπυράκη, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται δεν φαίνονται για τον τουρισμό οι προοπτικές ευοίωνες.

***
Οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τον… κορωνοϊό

Για όσους προβληματίζονταν γιατί στην Τουρκία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού, ανέλαβε να λύσει αυτόν τον γρίφο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής. Επικοινώνησε με ομόλογό του στην Τουρκία και τον ρώτησε πώς είναι δυνατόν στη χώρα του να μην υπάρχουν κρούσματα. Εκπληκτος ο έλληνας καθηγητής άκουσε τον τούρκο συνάδελφό του να του λέει ότι «για να έχουμε κρούσματα θα πρέπει να τα εντοπίζουμε και τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει». Απλώς, εξήγησε, για λόγους καθαρά οικονομικούς (αλλά και ψυχολογικούς) όλα τα κρούσματα (αλλά και τους θανάτους) κορωνοϊού στην Τουρκία τα χρεώνουν στην εποχική γρίπη. Ετσι λοιπόν εξηγείται, κάτι όμως που δεν ισχύει στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπου οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

***

Νοκ άουτ

Θα θυμάστε ότι οι εφοριακοί κάνουν τα τελευταία χρόνια μαθήματα… αυτοάμυνας, προκειμένου να τα βγάζουν πέρα με νταήδες φοροφυγάδες που τους κάνουν τους καμπόσους. Εκπαιδεύονται δηλαδή στο καράτε, στο τζούντο και στις πολεμικές τέχνες. Τι Ράμπο άλλωστε θα ήταν χωρίς να γνωρίζουν να αμύνονται. Γιατί σας το υπενθυμίζω; Μαθαίνω πως όσοι εφοριακοί μετέβησαν χθες στο μάθημα της αυτοάμυνας γύρισαν άπρακτοι στα σπίτια τους. Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την προστασία των υπαλλήλων της και των φορολογουμένων από τη διάδοση του κορωνοϊού ανέστειλε και τις προπονήσεις του προγράμματος φυσικής κατάστασης και αυτοάμυνας. Με απλά λόγια, μέχρι νεωτέρας οι εφοριακοί θα γυμνάζονται και θα εξασκούνται στα σπίτια τους.

***
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναβάλλουν τις εκδηλώσεις

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την αναβολή όλων των μαζικών εκδηλώσεων του κόμματος και της ΚΝΕ έως το Πάσχα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από την επιδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, αναβάλλονται οι εκδηλώσεις της Κεντρικής Επιτροπής με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 και ειδικότερα η προγραμματισμένη για τις 28 Μαρτίου Ημερίδα με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και η συγκρότηση του αστικού κράτους στην Ελλάδα» και η προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Υπενθυμίζω ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η αναβολή του συνεδρίου της Νεολαίας που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα και έπεται συνέχεια. Μεγάλη συνέχεια, αφού υπάρχουν σκέψεις και για αναβολή ή ακύρωση του διεθνούς συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου.

***

Οταν η Μέρκελ αποθεώνει τα Τρίκαλα

Πήγαινε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λαμία με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν υφυπουργό. Οχι κάποιον τυχαίο υφυπουργό, αλλά έναν υφυπουργό που συνόδευε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Φόρουμ του Βερολίνου: «Δήμαρχε, να ξέρεις ότι η Μέρκελ μιλούσε για σένα» του είπε. Ο δήμαρχος δεν τον πίστεψε: «Δεν ώρα για αστεία» είπε αμέσως στον υφυπουργό, αλλά ο συνομιλητής του επέμενε: «Σε αποθέωσε, δήμαρχε, η Μέρκελ, αποθέωσε τα Τρίκαλα και την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν στους δημότες τους». Ο δήμαρχος σκέφτηκε ότι δεν μπορεί κοτζάμ υφυπουργός να τον δουλεύει και άρχισε να προβληματίζεται από πού κι ως πού η Μέρκελ τον γνωρίζει και γιατί να αναφερθεί στον δήμο του. Και ξαφνικά θυμήθηκε. Θυμήθηκε συγκεκριμένα ότι στις 23 Ιανουαρίου είχε επισκεφθεί τα Τρίκαλα ο υφυπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας (άνθρωπος της Μέρκελ) και πληροφορήθηκε για τα επιτεύγματα, τις δράσεις και τις λύσεις που δίνει και προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων μέσω της τεχνολογίας σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης. Παρότι ο Γερμανός ενθουσιάστηκε με όσα άκουσε, ο δήμαρχος δεν έμεινε στα επιτεύγματα, αλλά του έθεσε ρητά το ζήτημα των συνόρων της χώρας που είναι και σύνορα της ΕΕ, ζητώντας θωράκιση των νησιών.

***
Οι «μπαρουτοκαπνισμένες» σημαίες του υπουργού

Και μέσα στον χαμό με τον κορωνοϊό, ένας υπουργός αγοράζει σημαίες. Εως τώρα ο Τάκης Θεοδωρικάκος άλλαξε τρεις σημαίες στο υπουργείο του. Τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό: «Επειδή οι σημαίες μου είναι μπαρουτοκαπνισμένες και θέλουν αλλαγή». Μέσα σε επτά μήνες αντικατάστησε τρεις σημαίες. Είναι, πώς να το κάνουμε, ένα ρεκόρ και αυτό.