Τα μηνύματα από τη γειτονική Ιταλία, η οποία βιώνει πραγματικό εφιάλτη, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν.

Με τα θέματα υγείας δεν παίζουν. Η αξία της ανθρώπινης ζωής υπερβαίνει την προσωρινή αναστάτωση και τις δυσκολίες που συνεπάγονται τα προληπτικά μέτρα. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα.

Σε μια σύγχρονη, ορθολογικά οργανωμένη κοινωνία τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ούτε οι πολιτικοί, ούτε η Εκκλησία.

Ορθώς η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, αν και ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Νέα μέτρα με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, σε συντονισμό και συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Δεν αρκεί όμως μόνο η θεσμοθέτηση. Το κύριο ζητούμενο είναι η εφαρμογή. Η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές πως τα κρούσματα απείθειας δεν θα γίνονται ανεκτά.

Όταν το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε παραβατικές, ψευτοεπαναστατικές συμπεριφορές.

Γράφαμε πριν από μέρες από αυτήν εδώ τη στήλη ότι η περιφρόνηση των οδηγιών και των συστάσεων αποτελεί εγκληματική ανευθυνότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Θα είναι ευχής έργον μέσα από αυτή την κρίση να ξαναθυμηθούμε τα βασικά.