Ο κορωνοϊός κτύπησε και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην ορκωμοσία, την Παρασκευή, της νέας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα παραστούν παρά μόνον 35 βουλευτές από τους 300. Ακυρώνεται παράλληλα και η τελετή που θα γινόταν το Σάββατο (14 Μαρτίου) στο Προεδρικό Μέγαρο για τα συγχαρητήρια στη νέα Πρόεδρο επί τη αναλήψει των καθηκόντων της.

***
Είχαν αρχικώς προσκληθεί στην τελετή συγχαρητηρίων 514 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδροι, αρχηγοί κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, βουλευτές, πρεσβευτές, ο αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτες, δικαστικοί, πρέσβεις ξένων χωρών, άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα δόθηκαν και οδηγίες προσέλευσης. Οι 240 επρόκειτο να εισέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο από την κύρια είσοδο (Ηρώδου Αττικού) και οι 274 από την οδό Βασ. Γεωργίου. Αλλά πώς θα γινόταν; Ευχές χωρίς χειραψία; Ευχές με γροθιές, ή με το κούνημα του κεφαλιού; Αυτά δεν γίνονται, και η νέα Πρόεδρος λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα μέτρα προφύλαξης που έδωσαν οι ειδικοί. Ετσι η τελετή ακυρώθηκε και καλώς ακυρώθηκε…

***
Κατάθεση στεφάνου και τελετή παραλαβής

Κατά τα άλλα, έστω και με μειωμένο αριθμό βουλευτών έτοιμο είναι το πρόγραμμα της ορκωμοσίας. Αυτή θα γίνει με θρησκευτικό όρκο (όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα). Αμέσως μετά η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη. Το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει φροντίσει πόσοι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς θα παραστούν. Εν συνεχεία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει για λίγη ώρα στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και αμέσως μετά θα κατευθυνθεί με συνοδεία μοτοσικλετιστών της Αστυνομίας στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο.

***
Το νέο γραφείο Παυλόπουλου

Εως την τελευταία στιγμή, έως δηλαδή τις 12 Μαρτίου (μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου) ο κ. Παυλόπουλος θα έχει δραστηριότητες. Αλλά μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής θα επιβιβαστεί σε κρατικό αυτοκίνητο και θα κατευθυνθεί στο γραφείο του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 57 (και Ιπποκράτους). Δικαιούται εκ του νόμου τρεις μετακλητούς υπαλλήλους, φρουρά και κρατικό αυτοκίνητο.

***
Το τελευταίο παράσημο

Οπως σας έλεγα, έως την τελευταία στιγμή θα έχει δραστηριότητα. Στις 12 Μαρτίου θα παραστεί στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία και θα παρασημοφορηθεί από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Να σκεφτείτε ότι παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις λίγες ημέρες έως την παράδοση του Προεδρικού Μεγάρου στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει ακόμη πακετάρει τις εικόνες της Παναγίας που κοσμούν το γραφείο του, ούτε όμως και τα βιβλία του (τα περισσότερα νομικά).

***
Αποχαιρετισμός στον Αρχιεπίσκοπο

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, πήγε στη Μητρόπολη, είπε το «πάτερ ημών» και το «πιστεύω» και αμέσως μετά παρέθεσε γεύμα στο Προεδρικό στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο σεφ του προεδρικού Στέφανος πρόσφερε νηστίσιμα, ήτοι ρεβίθια, αγκινάρες α λα πολίτα και μελιτζάνες. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος. Ο απερχόμενος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες για τη συνεργασία που είχαν

***
Λίγος κόσμος στην αφή της Φλόγας

Αφού έκανα λόγο για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας (σε μια περιοχή όπου υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού), σας πληροφορώ ότι οι οδηγίες που δόθηκαν έως τώρα είναι να μην αναβληθεί την προσεχή Πέμπτη η τελετή, αλλά να περιοριστούν οι συμμετοχές. Από τα 2.500 άτομα που έως τώρα παρευρίσκονταν, έχουν προσκληθεί μόνον 100. Δηλαδή στην ουσία η αφή της Φλόγας θα γίνει χωρίς θεατές. Ολοι θα έρθουν μόνοι τους, χωρίς συνοδεία. Ακόμη και ο κ. Παυλόπουλος θα συνοδεύεται μόνον από έναν αστυνομικό. Στην Ολυμπία έχουν ακυρωθεί οι δεξιώσεις για την Ολυμπιακή Φλόγα και κάθε άλλη εκδήλωση. Και βεβαίως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει χωρίς χειραψίες, φιλιά και εναγκαλισμούς.

***
Αν σου τύχει να… φτερνιστείς στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι της υγειονομικής υπηρεσίας συστήνουν σε όσους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους φτερνίζονται συχνά να επισκέπτονται τον ειδικό χώρο που έχει διατεθεί για έλεγχο, έστω και χωρίς άλλα συμπτώματα, και να κάθονται προληπτικά δύο μέρες στο σπίτι τους.

***
Ο κορωνοϊός, η Θεία Κοινωνία και οι άπιστοι

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, επιμένει η Ιερά Σύνοδος, παρά τα γεγονός ότι δεν υπάρχει επιστήμονας που να μη λέει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο. Καλεί μάλιστα τους ευσεβείς αλλά και τους μητροπολίτες «να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020) να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου».

***
Σας έχω όμως περισσότερα νέα για τη Θεία Κοινωνία. Λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι ότι αυτή δεν μπορεί να μεταδώσει ασθένειες γιατί πέραν των άλλων (σώμα και αίμα Χριστού) «οι εφημέριοι της Σπιναλόγκας έπρεπε να είχαν προσληφθεί από λέπρα», εάν μεταδιδόταν η ασθένεια από τη θεία λειτουργία. Ή ακόμα όταν ο ιερέας κοινωνεί έναν ετοιμοθάνατο που πάσχει από μεταδιδόμενη ασθένεια, δεν καταστρέφει μετά τη Θεία Κοινωνία, ούτε πετάει το κοχλιάριο (ή κουτάλι). Στην πραγματικότητα όπως κατάλαβα οι εκκλησιαστικοί κύκλοι επιτίθενται προς τους… άθεους, άπιστους και τους άθρησκους «που δεν έχουν ιδέα από θρησκεία και χριστιανοσύνη».

***
Η λαβίδα, το κοχλάριο και το ιερό κουτάλι
Και για να γίνω πιο κατανοητός για τα ιερά κουτάλια και τα κοχλιάρια ανέτρεξα σε εκκλησιαστικά κείμενα και σας μεταφέρω (διατηρώντας τη σύνταξη και την ορθογραφία) πώς γινόταν πρώτα η Θεία Κοινωνία και πώς γίνεται σήμερα: Λαβίδα: Ο αρχαίος τρόπος μεταλήψεως των πιστών ήταν αυτός που τηρείται σήμερα από τους Λειτουργούς· πρώτα το Σώμα του Χριστού από τον Δίσκο και μετά το Αίμα από το Ποτήριο. Η λέξη λαβίδα δήλωνε τότε μεταφορικά τη «λαβίδα» των ιερατικών δακτύλων και χεριών, με τα οποία το Αγιο Σώμα εισαγόταν στα στόματα των πιστών. Το κοχλιάριο (κουταλάκι) χρησιμοποιήθηκε αργότερα τοπικά και γενικεύθηκε τον 10ο αιώνα, αλλάζοντας τον τρόπο Μεταλήψεως. Η ονομασία όμως της λαβίδας έμεινε στο κουταλάκι. Συμβολίζει τη λαβίδα των Σεραφεὶμ που είδε στο όραμά του ο Ησαΐας.

***
Η νέα περιπέτεια της Αναστασίας

Κανείς δεν πάει χαμένος σε αυτή τη χώρα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Η Αναστασία Σακελλαρίου, αυτή του ΤΧΣ, προσελήφθη στην Alpha Bank. Η πρόσληψή της έγινε από τον CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη. Της ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Σπ. Φιλάρετου, δηλαδή καθήκοντα γενικού διευθυντή με αρμοδιότητα τη μετάβαση της τράπεζας στην ηλεκτρονική εποχή και γενικώς για την προγραμματιζόμενη ανανέωση της τράπεζας. Να σημειώσω ότι η κυρία Σακελλαρίου αποχώρησε από την Praxia, την οποία βούλιαξε και επειδή ήταν τόσο επιτυχημένη την προσέλαβαν στην Alpha.

***

Και για να τελειώνουμε με τα τραπεζικά, σας ενημερώνω ότι το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας που συνεδρίασε τη Δευτέρα με θέμα εάν θα καλέσουν κατ’ έγκληση ή όχι των παλαιών δανείων αποφάσισε τελικά να μην εγκαλέσουν κανέναν.