Όλοι μας, είμαστε μάρτυρες του προβλήματος της εμφανισθείσης επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει σαρώσει την Κίνα και τις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής Όμως προ ολίγων ημερών προέκυψε η ασθένεια από κάποιον ή κάποιους ταξιδιώτες και στη γειτονική Ιταλία Στο βόρειο τμήμα της χώρας η επιδημία, απλώθηκε ραγδαία. Οι θάνατοι αυξάνονται με γοργό ρυθμό και έτσι μπήκαν στην καραντίνα 16 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αλλά τα περιστατικά της επιδημίας εμφανίστηκαν σε πλήθος άλλων χωρών, ώστε ενεργοποιήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος παρακολουθεί στενά το θέμα και δίνει οδηγίες σ’ όλα τα κράτη.

Εμείς βέβαια δεν μπορεί να αποτελούμε εξαίρεση. Έτσι, ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους εμφάνισε όλα τα συμπτώματα της καινούργιας αυτής ασθένειας. Επίσης ο αριθμός των περιπτώσεων της επιδημίας αυξάνεται καθημερινά στη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ολιγώρησε, ώστε αμέσως οργάνωσε κατάλληλα όλο το σύστημα υγείας για να αντιμετωπιστούν τα όποια περιστατικά εμφανιστούν. Επίσης το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες, πώς να προφυλάξουν τον εαυτό τους, αλλά και να εμποδίσουν τη διάδοση της ασθένειας. Τα κανάλια της τηλεόρασης παρουσιάζουν καθημερινά τους ειδικούς καθηγητές, που πληροφορούν τους Έλληνες για το πώς μεταδίδεται η ασθένεια και πώς μπορούν να προφυλαχθούν.

Και ενώ υπάρχει αυτός ο ορυμαγδός , τέθηκε και το ερώτημα ,αν οι πιστοί μπορούν να πηγαίνουν στην εκκλησία, όπου γίνεται συνωστισμός, αλλά, κι αν μπορούν να παίρνουν τη θεία κοινωνία, κατά την οποία, ως γνωστό, ο ιερέας δίνει με ένα και μοναδικό κουταλάκι, το «θείο αίμα» του Χριστού στους πιστούς.

Απάντηση, δεν δόθηκε. Οι μεν πολιτικοί μιλάνε με ήξεις – αφήξεις, γιατί φοβούνται μη χαρακτηριστούν άθεοι και χάσουν ψηφοφόρους , η δε εκκλησία ποιεί τη νήσσα. Η ανευθυνότητα στο μεγαλείο της.

Σε δημοσκόπηση πολιτών , κάποιοι λένε ευθαρσώς ότι δεν φοβούνται και πως από την ιερή κοινωνία , δεν μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια.

Αλλά κι οι ειδικοί καθηγητές αποφεύγουν να πάρουν ευθέως θέση. Μασάνε τα λόγια τους. Έλεος…..

Αν ήταν να μη μεταδίδεται η ασθένεια από τις αναγκαίες επαφές της ιερής κοινωνίας, ας βγει επίσημα η Εκκλησία, να αφορίσει την επιδημία , ώστε να πάψει ο ελληνικός λαός να αγωνιά για την υγεία του, αλλά και για να σωθούν όσοι θα πεθάνουν από τη νόσο.

Ο κάθε άνθρωπος είναι κυρίαρχος της ζωής του. Γι’ αυτό , αν κάποιος δεν θέλει άλλο να ζει, μπορεί να αυτοκτονήσει . Δικαίωμά του. Αλλά όποιος αυτοκτονεί, δεν έχει το δικαίωμα να συμπαρασύρει μαζί του άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι έγκλημα.

Αν λοιπόν κάποιος άφοβος πιστός πάρει την άγια κοινωνία και ύστερα ασθενήσει , είναι δικό του θέμα. Όμως , αν αυτός πάρει την ασθένεια από το κουταλάκι της θειας κοινωνίας, μέχρι να αποδημήσει εις κύριον θα μεταδώσει τον ιό σε πολλούς άλλους. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχει.

Η εκκλησία οφείλει να κάνει δυο πράγματα. Πρώτον να γνωστοποιήσει ότι μέσα στο συνωστισμό της εκκλησίας υπάρχει ο φόβος της διάδοσης της ασθένειας. Δεύτερον, ο ιερέας που κοινωνεί , πρέπει να έχει μια σακούλα με πλαστικά κουταλάκια, και αφού χρησιμοποιήσει ένα , να το πετά.

Η Ορθόδοξη εκκλησία βρέθηκε πάντα στους δύσκολους καιρούς, δίπλα στο έθνος, δίπλα στους ευσεβείς Έλληνες. Η ιστορία βρίθει τέτοιων περιστάσεων. Τώρα δεν μπορεί να είναι απούσα.