ΣΥΡΙΖΑ: Τι πρέπει να ζητήσει ο Μητσοτάκης από τη Μέρκελ

Να θέσει τόσο τη Γερμανία όσο και την Ε.Ε. ενώπιον των ευθυνών τους, έναντι της τουρκικής επιθετικότητας ζητάει από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων που ζητά να τεθεί στην Μέρκελ

 

Ενόψει της συνάντησης σε λίγη ώρα στο Βερολίνο, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άγκελας Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον πρωθυπουργό να απαιτήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Γερμανία και την ΕΕ.

Νέα ευρωτουρκική συμφωνία

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας εφόσον συνεχίζει να καταστρατηγεί την κοινή δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το εξής ζήτημα: Η όποια νέα ευρωτουρκική συμφωνία -εφόσον αντικαταστήσει την προηγούμενη του 2016 για το προσφυγικό- να προβλέπει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ καθώς και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών και από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία.

Και φυσικά στις ελληνικές διεκδικήσεις να είναι και η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική με εκβιασμούς στα ελληνικά σύνορα, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προσφύγων και μεταναστών, η Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις που να θέτουν τόσο τη Γερμανία όσο και την Ε.Ε. ενώπιον των ευθυνών τους.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο πρέπει επιτέλους να είναι ξεκάθαρος:

– Να ζητήσει άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με ξεκάθαρες καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα και κυρώσεις εάν αυτή συνεχίσει να καταστρατηγεί την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας

– Εάν η Τουρκία δεν επανέλθει στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει η οποιαδήποτε νέα ευρω-τουρκική συμφωνία να περιέχει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες Ε.Ε. και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών και από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία

– Να ζητήσει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αντίστοιχο με αυτό του 2016

– Να ζητήσει αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε ευχολόγια των Ευρωπαίων για την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και κονδύλια μόνο για νέες δομές υποδοχής που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε απέραντη αποθήκη ψυχών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk