Η παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένου, αλλά και του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, χθες (Παρασκευή) αλλά και το Σάββατο σε ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων με αφορμή και τις εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα φαίνεται ότι εκνεύρισε τους Τούρκους.

Το πρωί αντιπρόεδρος και υφυπουργός μετακινήθηκαν με ελικόπτερο από το Αγαθονήσι – όπου είχαν διανυκτερεύσει – στους Λειψούς για να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Την ώρα όμως που το ελληνικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο μετέφερε τους υπουργούς, προσέγγιζε τους Λειψούς, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το νησί σε χαμηλό ύψος (944 μέτρα).

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπήρξε παρενόχληση ή απόπειρα παρενόχλησης του ελληνικού ελικοπτέρου από τα τουρκικά μαχητικά. Κι αυτό διότι πετούσαν σε διαφορετικό ύψος.

Εντούτοις πρόκειται για μία πρόκληση άνευ προηγουμένου, καθώς εκδηλώθηκε την ώρα που το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτανε στο νησί, σε μία ημέρα με ιστορική σημασία για τα Δωδεκάνησα, και μάλιστα Σάββατο.

Αργότερα δε, σημειώθηκε ακόμη μία υπέρπτηση στη Ρω.

Την Παρασκευή, Πικραμμένος και Στεφανής επισκέφτηκαν με ελικόπτερο στη Δύναμη Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Σύμης και το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) Αγ. Φανουρίου. Και εν συνεχεία μετέβησαν στο Αγαθονήσι. Κατά την παραμονή τους στο νησί, επισκέφθηκαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) Αγαθονησίου.  Eπιβιβάστηκαν μάλιστα σε ταχύπλοα σκάφη των ΕΔ και συμμετείχαν σε νυκτερινή θαλάσσια περιπολία.

Φαίνεται όμως ότι η συνεχής παρουσία ελλήνων υπουργών στα ακριτικά νησιά αλλά και οι συνεχείς ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο ενοχλούν και εκνευρίζουν την Άγκυρα.