Νέα προειδοποίηση απηύθυνε χτες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σημειώνοντας ότι «είναι πιθανό να καταγραφούν στην Ευρώπη παρόμοιες εξελίξεις, όπως στην Ιταλία, που θα ποικίλλουν από χώρα σε χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο ανανέωσε τα κριτήρια για τον ορισμό ύποπτου κρούσματος, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν την εκδήλωση αναπνευστικής λοίμωξης (ήπια ή σοβαρή), που συνοδεύονται από τις εξής δύο προϋποθέσεις:

  • στενή επαφή με μια επιβεβαιωμένη ή πιθανή περίπτωση κρούσματος.
  • ταξίδι σε περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα (όπως δηλαδή, συμβαίνει στην Ιταλία).

Παράλληλα, οι επιστήμονες του ECDC, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από το προφίλ του νέου κορωνοϊού, ανανεώνουν και τις οδηγίες προφύλαξης, όπως αναφέρονται παρακάτω.

1. Στο σπίτι πρέπει να παραμένουν οι ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή και όχι να σπεύδουν στο νοσοκομείο, ελαχιστοποιώντας έτσι την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 – 5212054), ώστε να λάβουν σχετικές οδηγίες και να τον κατευθύνουν στο σύστημα Υγείας.

Η παραπάνω σύσταση των ειδικών του Οργανισμού είναι κρίσιμης σημασίας, σε μία ύστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί δυνητική διασπορά του SARS – CoV-2, όπως συνέβη στην Ιταλία.

2. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να υποψιάσουν εκείνους που έχουν επιστρέψει από ταξίδι σε χώρα με επιβεβαιωμένα περιστατικά – όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία και η Κίνα, που μάλιστα κρίνονται χώρες «υψηλού κινδύνου» – είναι ο πυρετός, o βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή που συχνά συνοδεύονται από πόνους στους μυς αλλά και έντονο αίσθημα κόπωσης.

3. Επιπρόσθετα, οι ταξιδιώτες που έχουν ταξιδέψει σε πληγείσες περιοχές, οφείλουν να παρατηρούν την υγεία τους για τουλάχιστον 14 ημέρες.

4. Εάν οι ταξιδιώτες παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με πλοίο ή αεροπλάνο, ενημερώνουν άμεσα το πλήρωμα ώστε να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια, ακολουθώντας έτσι πιστά το πρωτόκολλο που έχει συσταθεί από την επιστημονική κοινότητα για αυτές τις περιπτώσεις.

5. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος, εντούτοις συνιστάται να αποφεύγονται τα ταξίδια προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Και αυτό διότι έως και σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο, άρα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας.

6. Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ συνιστούν σε όσους ταξιδεύουν προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοσηCOVID-19 να τηρούν πιστά τους εξής κανόνες:

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφεύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
  • Να αποφεύγετε την επαφή με ασθενείς.
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

7 Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις (π.χ. υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, ηπατικές διαταραχές και αναπνευστικές παθήσεις) φαίνεται σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι ειδικοί ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η προφύλαξή τους.

8. Οι βασικοί τρόποι προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι εξής:

  • Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά από άμεση επαφή με τους ασθενείς ή το περιβάλλον τους.
  • Αποφυγή επαφής χωρίς προστασία με αγρόκτημα ή άγρια ζώα.
  • Τα άτομα με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης πρέπει να βήχουν σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι τους και να πλένουν τακτικά τα χέρια.

9. H πρώτη συμβουλή που αφορά την ατομική υγιεινή όπως άλλωστε και στην περίπτωση έξαρσης της εποχικής γρίπης είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και άφθονο νερό. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε βρύση, τότε η αμέσως επόμενη εναλλακτική είναι η χρήση απολυμαντικού με βάση το αλκοόλ (τουλάχιστον 60%). Είναι σημαντικό οι πολίτες να θυμούνται ότι οι πύλες εισόδου των ιών στον οργανισμό είναι το στόμα, η μύτη και τα μάτια και γι’ αυτό δεν πρέπει να τα αγγίζουμε με άπλυτα χέρια.

10. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς και όχι από αμφισβητούμενες πηγές ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι το 85% όσων νοσούν από το νέο κορωνοϊό εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.