Τώρα που η οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, είναι σαφές ότι ο νέος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η κινητοποίηση πολλών παραγωγικών επενδύσεων που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν καλύτερα αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας. Τη γραμμή αυτή που έχει υιοθετήσει, πολύ σωστά, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό ο ΣΕΒ, ο οποίος έχει τονίσει την ανάγκη ταχείας κάλυψης του επενδυτικού κενού των 100 δισ. ευρώ που αφήνει η πολυετής ύφεση όπως το προσδιορίζουν οι ειδικοί (ΙΟΒΕ, ΤτΕ, Grant Thorton).

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων για τα οποία διψά η ελληνική οικονομία, συγκρατήστε τους αριθμούς:

το κενό αυτό ισοδυναμεί περίπου με τέσσερα ΕΣΠΑ, 12 επενδύσεις όπως του Ελληνικού, 170 επενδύσεις όπως του ΟΛΠ.

Αντί λοιπόν να κινητοποιηθούν άπαντες για να βρεθούν κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στις επενδύσεις, παρατηρούμε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωλαίνει, παραπατάει και σύντομα αν δεν αναληφθούν δράσεις θα παραπαίει, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Το 2019, μια χρονιά που ήταν μισή για τη νέα κυβέρνηση, κι αυτό τη δικαιολογεί, οι στόχοι υλοποίησης δημοσίων επενδύσεων έμειναν πίσω κατά ένα ολόκληρο δισ. ευρώ και η χώρα δεν κατάφερε να απορροφήσει πόρους της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η εικόνα επιδεινώθηκε τον πρώτο μήνα του 2020.

Για του λόγου το αληθές το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, του Ιανουαρίου 2020, σημειώνοντας ότι «παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 766 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ καθώς το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 3,91 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 743 εκατ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται στα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων».

Δεδομένου ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,05 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 7 εκατ. ευρώ), πώς αλλιώς να πει ο υπουργός των Οικονομικών ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην καθυστέρηση ή αδυναμία άντλησης πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία… Κι αυτό είναι μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη.