Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν εξαιτίας του σεισμού που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν και είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), που κατέγραψε τη δόνηση στις 09:23 ώρα Ιράν (07:53 ώρα Ελλάδας), σε βάθος 5 χιλιομέτρων.

Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, και άλλοι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει (υπολογίζονται σε πάνω από χίλια), ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, διευκρινίζοντας πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης».

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ιρανικής Εθνικής Υπηρεσίας Διασώσεων, ο σεισμός έπληξε το βορειοδυτικό Ιράν προκαλώντας τον τραυματισμό 25 ανθρώπων και υλικές ζημιές.

Το Κέντρο Μελέτης Σεισμών του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο της δόνησης βρισκόταν στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, και το βάθος της ήταν 6 χιλιόμετρα.

Είκοσι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοζταμπά Χαλεντί, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διασώσεων. Επτά εξ αυτών νοσηλεύονται.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης ζημιές σε ακόμη άγνωστο αριθμό κατοικιών σε τέσσερα χωριά κοντά στο επίκεντρο, πρόσθεσε ο Χαλεντί.

Από τουρκικής πλευράς, ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαν, που συνορεύει με το Ιράν, ο Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ, έγραψε στο Twitter για «ζημιές σε κατοικημένες ζώνες» που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του.

David Galstyan@Aeternum7

An of magnitude 5.7 struck the -Iran border region (35 km southeast of the city of Salmas in ).

Embedded video

See David Galstyan’s other Tweets

Το δημόσιο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT World μετέδωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε 43 χωριά της χώρας.

Το TRT μετέδωσε πως ομάδες επιθεώρησης ζημιών εστάλησαν στην περιοχή.

ANADOLU AGENCY (ENG)

@anadoluagency

Earthquake kills 7 people, injures 5 in Turkey’s Van province bordering Iran, says interior minister

See ANADOLU AGENCY (ENG)’s other Tweets

Σύμφωνα με το Anadolu, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε χωριά της επαρχίας Βαν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Βίντεο-σοκ

Την ίδια ώρα το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός αποτυπώνουν βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Çevre Tv@cevretvcomtr

İran’ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, Van’da 3’ü çocuk 7 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Embedded video

See Çevre Tv’s other Tweets

Ένα μάλιστα δείχνει ανθρώπους να σκάβουν ασταμάτητα στο έδαφος, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν τυχόν παγιδευμένους ή εγκλωβισμένους.

Katharina Willinger@WillingerK

In der iranisch-türkischen Grenzregion gab es ein der Stärke 5.9. In der türkischen Provinz sollen mind. 7 Menschen ums Leben gekommen sein – es werden noch Menschen unter den Trümmern vermutet. Im bislang keine Meldung von Opfern. https://twitter.com/cnnturk/status/1231494764010385408 

CNN TÜRK

@cnnturk

Replying to @cnnturk

İran sınırında meydana gelen 5.9’luk depremin ardından Van’da 7 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor http://buff.ly/2PekHbN 

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter
See Katharina Willinger’s other Tweets