Τι γίνεται σε περίπτωση που δύο αρχηγοί κομμάτων καταθέσουν ερωτήσεις για το ίδιο θέμα προς τον Πρωθυπουργό; Σε ποιον θα απαντήσει πρώτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Μπέρδεμα, θα πείτε, αλλά και αυτό λύθηκε με μια κυβερνητική πρωτοβουλία.

Με δεδομένο ότι έχουν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά ζητήματα και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα για το ίδιο θέμα, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να καταθέσει αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ώστε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα θέματα αυτά. Και πότε νομίζετε; Στις 14 Φεβρουαρίου!

***

Η απελπισία των κοριτσιών της νοηματικής

Πάντοτε είχα την απορία πώς τα καταφέρνουν οι διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας στη Βουλή να αποδίδουν τις ομιλίες των βουλευτών, των αρχηγών των κομμάτων, που ορισμένες είναι περίπλοκες. Τις ρώτησα λοιπόν ποιος βουλευτής τις δυσκολεύει περισσότερο στη νοηματική διερμηνεία. Και ενώ περίμενα να μου πουν ο Κώστας Ζουράρις με τις αρχαιοπρεπείς εκφράσεις και τους περίεργους νεολογισμούς του, μου είπαν: «Ο κ. Ζουράρις είναι βατός. Ο,τι δεν καταλαβαίνουμε από τον Ζουράρι  αποδίδουμε τα λόγια του γενικώς. Αυτός που μας δυσκολεύει περισσότερο απ’ όλους είναι ο… Βελόπουλος». Και γιατί ο Βελόπουλος; ρώτησα. Και ιδού τι μου απάντησαν:

***

«Επειδή ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης ομιλεί πολύ γρήγορα, τις περισσότερες φορές ο προφορικός λόγος όταν εκφέρεται γρήγορα μπορεί να είναι ασύντακτος, χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές έννοιες οι οποίες στον προφορικό λόγο δεν στέκονται». Και εν συνεχεία ποιοι νομίζετε ότι είναι οι πιο δυσνόητοι; Οσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών (με πρώτο τον Γιάνη Βαρουφάκη): «Αντε να μεταφράσεις στη νοηματική το… haircut. Το haircut βρίσκεται στην κομμωτική διάλεκτο. ‘Η να μεταφράσεις το… burnout (σ.σ.: εργασία μέχρι φυσικής εξοντώσεως)». Αλλά ποιος άλλος «δυσκολεύει» (τρόπος του λέγειν) τα κορίτσια της νοηματικής της Βουλής; Οπως μου λένε, ο Κώστας Τασούλας, όχι επειδή ομιλεί γρήγορα ή επειδή είναι ασύντακτος (τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ταιριάζουν στον Πρόεδρο της Βουλής) αλλά επειδή «είναι πολύ… ποιητικός».

***

Εκείνο όμως που δυσκολεύει τα κορίτσια περισσότερο είναι οι ειρωνείες, τα αστειάκια, οι παράξενες παροιμίες, τα πολιτικά υπονοούμενα των πολιτικών, και κυρίως ορισμένων αρχηγών κομμάτων: «Εκεί παίρνουμε μεγάλο ρίσκο για να αποδώσουμε στη νοηματική τα λόγια τους. Καταφεύγουμε κυρίως, για να είμαστε πιο σίγουρες, στην πιο απλή εκδοχή των λόγων τους, ώστε να μην παρεξηγηθούμε». Ποιοι όμως δεν τις δυσκολεύουν καθόλου;

***

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς και η Αλέκα Παπαρήγα. Για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ και για την πρώην γενική γραμματέα του κόμματος τα κορίτσια λένε ότι μιλούν με καλά ελληνικά, με σωστή σύνταξη, αργά και κατανοητά. Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι ποιος ελέγχει αυτά τα κορίτσια εάν ερμηνεύουν σωστά. Υπάρχουν στα κόμματα άνθρωποι που καταλαβαίνουν τη νοηματική ώστε να μπορούν να ελέγξουν; Η απάντηση είναι απλή. Τα κορίτσια της νοηματικής αυτοελέγχονται. Μόνα τους κάνουν τον έλεγχο κάθε μέρα από τις κασέτες της προηγούμενης ημέρας που προμηθεύονται.

***

Ο κουρέας του Κοινοβουλίου

Και μια και είμαστε στη Βουλή, ας πάμε μια βόλτα στον ημιώροφο, εκεί όπου βρίσκεται ο μπαρμπέρης του Κοινοβουλίου. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης αποκάλυψε σε συναδέλφους του (αφήνοντάς τους άφωνους) ότι ο κουρέας του Κοινοβουλίου είναι πάντοτε (εδώ και 50 χρόνια) αστυνομικός εν ενεργεία αποσπασμένος από την Αστυνομία. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, εξήγησε ο κ. Καλαφάτης, ο μπαρμπέρης του Κοινοβουλίου κρατά ξυράφια κοφτερά και προσέχει ιδιαίτερα τους βουλευτές κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος. Ασχέτως του εάν κανείς βουλευτής δεν ξυρίζεται εκεί. Αυτά έλεγε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, με την υπόδειξη ότι ισχύουν.

***

Φρένο στη φλυαρία

Αλλες είναι όμως οι ανησυχίες του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Η… φλυαρία των γαλάζιων βουλευτών τόσο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και στις συζητήσεις των νομοσχεδίων, ακόμα και στις εμφανίσεις τους στην τηλεόραση. Είναι ένα θέμα, όπως έλεγε ο κ. Καλαφάτης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον στις εμφανίσεις βουλευτών στη Βουλή. Σκέφτεται λοιπόν (σε συνεννόηση με το Μαξίμου) να βάλει φρένο στην πολυλογία: τρία λεπτά για τον κάθε βουλευτή όταν ομιλεί στη Βουλή. Πάλι καλά, ο Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός, είχε εισαγάγει στο Υπουργικό Συμβούλιο την κλεψύδρα. Κάθε φορά που έπαιρνε τον λόγο ένας υπουργός τη… γύριζε μέχρι να αδειάσει και εν συνεχεία έδινε τον λόγο σε άλλον. Η πλέον πιστή στον χρόνο με την κλεψύδρα ήταν τότε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη (τη θυμάστε;).

***

Το κόκκινο τηλέφωνο με την Αγκυρα

Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αποδεικνύει ότι το κόκκινο τηλέφωνο που έχει τοποθετηθεί πριν από χρόνια στα γραφεία των υπουργών Αμυνας λειτουργεί. Οταν λέμε κόκκινο τηλέφωνο μην πάει ο νους σας σε τηλεφωνική συσκευή, αλλά σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και εν όψει της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 17-21 Φεβρουαρίου.

***

Οι… Μίκι Μάους της Μόριας

Περισσότεροι από 32.000 μετανάστες διαβιούν υπό απάνθρωπες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο έχοντας επεκταθεί σε όλη την πλαγιά του εύκρατου ελαιώνα, ο οποίος καθημερινά… οικοπεδοποιείται. Και ενώ καθημερινώς όλοι αυτοί και όσοι ακόμα έρχονταν με τα «φουσκωτά» από τα τουρκικά παράλια  εξυπηρετούνταν, εντός και εκτός εισαγωγικών, από τους  αποκαλούμενους «Μίκι Μάους», δηλαδή τους… εναλλακτικούς των ΜΚΟ, από χθες έμειναν χωρίς βοήθεια. Οι περισσότεροι «Μίκι Μάους» εξαφανίστηκαν και όσοι ελάχιστοι κυκλοφορούσαν στο hotspot είτε δεν φορούσαν διακριτικά ή το κλασικό πορτοκαλί γιλέκο είτε εργάζονταν για λογαριασμό κορυφαίων διεθνώς οργανισμών. Είναι προφανές ότι έσπευσαν να χαθούν μετά την τροπολογία Μηταράκη, ωστόσο, όπως λένε οι κάτοικοι της κοινότητας της Μόριας, «η Αστυνομία ξέρει ποιοι είναι και δεν πρέπει να τους αφήσει να φύγουν από το νησί».

***

The golden boys are back

Φαίνεται ότι τα golden boys επιστρέφουν με ταχύτητα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, κερδίσαμε μερικές αναβαθμίσειις της οικονομίας και άρχισε η κανονικότητα των παλιών καλών εποχών, των παχιών αγελάδων. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Οι διοικήσεις ορισμένων ΔΕΚΟ αποφασίζουν σιωπηλά τον… διπλασιασμό (τι διπλασιασμό, υπερδιπλασιασμό καλύτερα πείτε τον) των μισθών που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη και θεσμοθέτηση bonus για επίτευξη στόχων. Την αρχή θέλει να κάνει η ΕΥΔΑΠ και χρυσώνει τα δικά της golden boys. Να σημειώσω ότι υπήρχε δυσκολία στην εξεύρεση CEO σε ΔΕΚΟ (λόγω των χαμηλών μισθών που προσφέρονταν) και η κυβέρνηση είχε εδώ και μήνες υποσχεθεί την αύξηση των απολαβών τους. Και η τρόικα πίεζε για αύξηση μισθών, όπως και το Υπερταμείο, το οποίο και τους καθορίζει.

***

Οπως αποκάλυψε το protothema.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ κλήθηκε να αποφασίσει για την αύξηση των αποδοχών που λαμβάνουν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο αναπληρωτής. Με βάση την εισήγηση της αποκαλούμενης «επιτροπής αμοιβών» και έπειτα από έγκριση της προέδρου του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Θεοδώρας Βαρβαρίγου, εισάγεται προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θέμα που αφορά τις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας ύδρευσης. Τι προτείνεται λοιπόν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ; Ο υπερδιπλασιασμός των αποδοχών του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη από τις 57.000 ευρώ μεικτές αποδοχές σήμερα στις 128.000 ευρώ μεικτές αποδοχές για το 2020, ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Αύξηση λίγο μικρότερη του 100% προτείνεται και για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιο Τόσιο, οι αποδοχές του οποίου προτείνεται να διαμορφωθούν από τις 57.000 ευρώ σήμερα στις 90.000 ευρώ μεικτά ετησίως, πλέον εργοδοτικών εισφορών.

***

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον troubleshooter

Ρώτησα τον Αδωνη Γεωργιάδη ποιο το συμπέρασμά του από την αξιολόγηση που έκανε στο υπουργείο του ο Πρωθυπουργός. Μου είπε ότι «πήγε πολύ καλά» και ότι ο Πρωθυπουργός όχι απλώς έμεινε ευχαριστημένος αλλά είπε δεν ανησυχεί καθόλου για την πορεία του υπουργείου αυτού. Να υπενθυμίσω εδώ και τούτα: πρώτον, ότι από τα Εμιράτα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αδωνη… troubleshooter της κυβέρνησης και, δεύτερον, ότι υπάρχει δήλωση πως ύστερα από ένα τρίμηνο οι μπουλντόζες θα αρχίσουν έργο στο Ελληνικό. Ιδωμεν.

***

Γάμοι (γαλάζιοι) γίνονται

Δύο βουλευτές της ΝΔ πρόκειται να έρθουν εις γάμου κοινωνίαν. Ο ένας μάλιστα λίαν συντόμως επιλέγοντας τη 14η Φεβρουαρίου (ημέρα των ερωτευμένων) να νυμφευθεί. Ο άλλος αργότερα, ίσως το καλοκαιράκι. Για ποιους χτυπά χαρμόσυνα η καμπάνα (της εκκλησίας); Ο πρώτος είναι ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος νυμφεύεται τη δημοσιογράφο Βίκη Παπαλουκά (είχε παρουσιάσει εκπομπές στην τηλεόραση, όπως το «Αρετή και Τόλμη» και «Ελλάδα, γεια σου») με κουμπάρο τον Στέλιο Πέτσα. Ο δεύτερος είναι ο Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος νυμφεύεται την Ελένη Αθερινού (δικηγόρο).