Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Συρία καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι πολεμικές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους Σύροι και Τούρκοι στρατιώτες.

Μόλις έγινε γνωστό ότι η Τουρκία μετράει ήδη τουλάχιστον 6 νεκρούς τις τελευταίες ώρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία οργισμένη αντίδραση προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις των συριακών δυνάμεων ενώ ανέφερε ότι  30-35 Σύροι στρατιώτες «εξουδετερώθηκαν» από Τούρκους στρατιώτες.

Επεσήμανε, δε, ότι τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποιούν επιδρομές σε θέσεις του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ.

«Καρφιά» της Ρωσίας κατά Τουρκίας

Πάντως λίγη ώρα αργότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι  αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων, πρόσθεσε το υπουργείο.

Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ διέψευσε τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε τις ρωσικές αρχές για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ στην Ιντλίμπ.

«Η ανακοίνωση δεν είναι σωστή… Η Τουρκία ενημερώνει τακτικά τη Ρωσία» δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ενημέρωσε επίσης τη Ρωσία για την τελευταία επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος. «Όπως πάντα χρησιμοποιήθηκαν οι υπάρχοντες μηχανισμοί (επικοινωνίας)» δήλωσε ο Τσελίκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, δεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μετά την επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά αυτό θα μπορούσε γρήγορα να τακτοποιηθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας ο Ακάρ

Μετά την ανάφλεξη που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Συρίας, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει εκτάκτως στα συροτουρκικά σύνορα.