Στο περιστατικό με την είσοδο του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις κρίσιμες ώρες, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως οι Τούρκοι με το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών που κάνουν επιχειρούν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, τόνισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη  ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας θα κάνει ότι χρειαστεί για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο διάλογος με τον πρωθυπουργό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ακόμη ότι βρισκόταν από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελλάδα για το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωνε συνεχώς για τις κινήσεις και την πορεία του Ορούτς Ρέις.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία» ήταν ο πρώτο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Μητσοτάκης. Μετά από λίγες ώρες ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία. «Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.