Αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις. Όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό θα επιστρέψει ανοιχτά της Κύπρου, εκεί όπου διεξήγαγε NAVTEX.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Ορούτς Ρέις συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το πλήρωμά της κατέγραφε κάθε κίνηση και μετέφερε εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

H Τουρκία δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτή την ώρα για ποιον λόγο εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στην περιοχή πιθανόν παρασυρόμενο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ωστόσο αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο η Αγκυρα να ήθελε να θορυβήσει την Αθήνα και να την οδηγήσει σε πόλεμο νεύρων. Αντ’ αυτού, οι ελληνικές αρχές από την αρχή διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με σοβαρότητα, αλλά και νηφαλιότητα.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι το τουρκικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιθανότατα λόγων των καιρικών συνθηκών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

O πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας, ανέφερε.