Δύο αεροσκάφη στέλνει η κυβέρνηση της Κίνας στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και στην Κότα Κιναμπαλού της Μαλαισίας για να παραλάβουν και να επαναπατρίσουν κατοίκους της πόλης Ουχάν, εστίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωναϊός.

Η Ουχάν έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να επισπεύσει τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση στην Κίνα, ενώ ως τώρα η σύσταση αυτή αφορούσε την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ, 565 Ιάπωνες έχουν πλέον επαναπατριστεί με τρεις πτήσεις από την Ουχάν.

Η ανησυχία της κοινής γνώμης για την επιδημία στην Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα του κορωναϊού μέχρι στιγμής, έχει κλιμακωθεί.

Άλλωστε σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 213 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωναϊός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν.

Την ίδια στιγμή, Ένωση πιλότων κατέθεσε μήνυση επιδιώκοντας τον άμεσο τερματισμό των πτήσεων αμερικάνικης αεροπορικής εταιρίας προς την Κίνα, καθώς οι ανησυχίες των πληρωμάτων καμπίνας σε παγκόσμιο επίπεδο μεγαλώνουν για την έκθεσή τους στο νέο κορωναϊό που εξαπλώνεται ταχύτητα.

Η ένωση πιλότων επικαλείται «σοβαρές και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη άγνωστες απειλές κατά της υγείας (των πληρωμάτων) από τον κορωναϊό».

Από την πλευρά της η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στις ΗΠΑ, δεν σχολίασε άμεσα την υποβολή της μήνυσης, η οποία κατατέθηκε σε δικαστήριο του Τέξας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αμερικανούς: «Μην πηγαίνετε στην Κίνα»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κορωναϊός, ενώ αύξησε κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Το Πακιστάν αναστέλλει τις πτήσεις προς Κίνα

Αναστέλλονται άμεσα οι πτήσεις προς και από την Κίνα, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Πακιστάν, καθώς ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωναϊός έχει πλέον φθάσει τους 213 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης για τη δημόσια υγεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Αναστέλλουμε τις πτήσεις προς την Κίνα ως τη 2α Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Άμπντουλ Σάταρ Χοχάρ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου την Κυριακή. Απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις προς την Κίνα λόγω της επιδημίας.