Στην Κύπρο ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ – Επί τάπητος ενέργεια και τουρκικές προκλήσεις

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον – Θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον, στο πλαίσιο της οποίας η Λευκωσία αναμένεται να συζητήσει με τον Αμερικανό επίσημο και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ (και αναδημοσιεύουν τα κυπριακά ΜΜΕ) ο κ. Φάνον αναμένεται να φθάσει στο νησί την Τρίτη και την Τετάρτη θα παραστεί και θα μιλήσει, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, στην έναρξη συνάντησης ομάδας εργασίας για ενεργειακούς σχεδιασμούς που ιδρύθηκε με απόφαση που λήφθηκε κατά την 1η Υπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της ομάδας αυτής με θέμα την ετοιμότητα και αντίδραση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι κ. Λακκοτρύπης και Φάνον θα έχουν συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ενώ ο Αμερικανός Υφυπουργός θα έχει, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. την Πέμπτη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υπενθυμίζεται πως σε Κοινή Δήλωση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας των εργασιών της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης των τεσσάρων χωρών για την Ενέργεια εκφραζόταν πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Στο πλαίσιο της κοινής τους δήλωσης, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προκλητικά βήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου «θα πρέπει να διαμοιρασθούν κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, οι Υπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας και επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φάνον υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας που επικεντρώνεται στα ενεργειακά θέματα.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν στην κοινή δήλωσή τους, οι Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αρκετούς σημαντικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα σχέδια υποδομής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποθήκευση, την προετοιμασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την περιβαλλοντική προστασία και την κυβερνοασφάλεια, ενώ συμφώνησαν να ιδρύσουν μια Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΟΕΥΕ) που θα αναδείξει συγκεκριμένα ενεργειακά σχέδια και θα προτείνει τρόπους για την προώθηση της υλοποίησης τους.

Ακόμα, οι Υπουργοί συμφώνησαν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση υπογραφής μιας συμφωνίας για την υιοθέτηση ενός κοινού μηχανισμού ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα αναφέρει την πρόοδο που έχει σημειώσει προς τους Υπουργούς Ενέργειας και τις ΗΠΑ σε τακτή βάση.

Επιπλέον αποφασίστηκε η ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, καθώς και η εγκαθίδρυση ενός Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μέσω της ενεργητικής προώθησης της διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής και των διαδρομών.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη τους προς το σχέδιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Pipeline), τον οποίο χαρακτηρίζουν ως ένα σχέδιο «μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk