Μανίας: Δεν άφησα ποτέ την παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχει εμπλοκή από κανένα πολιτικό πρόσωπο

Τι κατέθεσε στην προανακριτική ο πρώην τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας

«Δεν άφησα ποτέ την παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχει εμπλοκή από κανένα πολιτικό πρόσωπο», κατέθεσε στην προανακριτική της Βουλής ο Νίκος Μανίας.

Ο άλλοτε σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως άνθρωπος της Novartis. Ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με παλαιότερο δημοσίευμα του «Βήματος» σύμφωνα με το οποίο πιέστηκε να καταθέσει εις βάρος πολιτικών και φέρεται να απάντησε τα εξής:

«Οι καταθέσεις μου στην κυρία Παπασπύρου (Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης) ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Στις αρχές Απριλίου με κάλεσε ξανά. Εκεί μου είπαν ότι υπάρχει μια κατάθεση που με ενέπλεκε με τον κ. Λοβέρδο. Και γι’ αυτό μου προτάθηκε να γίνω μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Εγώ ήμουν χωρίς δικηγόρο. Μου είπαν ότι χρειάζεται να γίνει αίτημα στον Άρειο Πάγο για να γίνω μάρτυρας και ότι πρέπει να το κάνω αυτό το αίτημα την ίδια μέρα. Το κάναμε εκεί». Και συμπλήρωσε: «Πήγα την επόμενη μέρα στην κυρία Τουλουπάκη και εκείνη μου είπε ότι πρέπει να καταγγείλω αξιόποινες πράξεις. Αυτό μου το είχε ζητήσει και η κυρία Παπασπύρου. Εγώ είπα ότι δεν ξέρω για αξιόποινες πράξεις. Και την επομένη έμαθα ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος πολιτικού».

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Θ. Πλεύρη αν έδωσε κατάθεση στην εισαγγελέα Διαφθοράς. «Όχι. Έγινε μία αίτηση για αναγγελία αξιόποινων πράξεων», απάντησε, ενώ ρωτήθηκε αν πιέστηκε από την εισαγγελέα να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα: «Ναι. Για τον κύριο Λοβέρδο και τον κύριο Γεωργιάδη», απάντησε ο κ. Μανίας. Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:

– Πλεύρης: Τι είπατε για τον κ. Γεωργιάδη;

– Μανίας: Τι θα μπορούσα να πω; Δεν τον γνώριζα.

– Πλεύρης: Τον κύριο Λοβέρδο τον γνωρίζατε;

– Μανίας: Όχι. Δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ.

Αναφερθείς στις καταθέσεις που έχει δώσει στην Δικαιοσύνη είπε ότι αφορούσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τιμολόγησης των φαρμάκων. Ο διάλογος που φέρεται να είχε με τον πρόεδρο της προανακριτικής Ι. Μπούγα είναι ο εξής:

– Μπούγας: Υπήρχε τότε νόμος για τις τιμές των φαρμάκων;

– Μανίας: Μάλιστα

– Μπούγας: Ποιος λάμβανε υπόψιν τις γνωμοδοτήσεις σας;

– Μανίας: Η εργασία μου απευθυνόταν στην υπηρεσία. Οι υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι να την αξιολογήσουν και μετά υπήρχε και η Επιτροπή τιμών αλλά και επιτροπή του Ε.Ο.Φ

– Μπούγας: Άρα το κλιμάκιο των ελεγκτών σας ζήτησε να περιγράψετε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Σας ρώτησαν και για φάρμακα;

– Μανίας: Μου είπαν ότι υπήρχε συγκεκριμένη έρευνα για συγκεκριμένη εταιρεία. Πρώτα για τέσσερα πέντε φάρμακα και μετά για περίπου σαράντα ρωτήθηκα. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν αν υπήρχαν υπερτιμολογήσεις.

– Μπούγας: Μιλήσατε για μια διαδικασία που περνά από πολλά πρόσωπα.

– Μανίας: Ναι.

– Μπούγας: Ο υπουργός μπορεί να διαμορφώσει ο ίδιος τις τιμές;

– Μανίας: Η πολιτική ηγεσία αρκείται στην υπογραφή. Από την γνώση που είχα το δελτίο τιμών ακολουθούσε όλη τη σειρά που προβλεπόταν. Όταν έφτανε στα χέρια του υπουργού ήταν εκτυπωμένο από την αρχή.

– Μπούγας: Άρα δεν είχε κάνει παρέμβαση ο υπουργός;

– Μανίας: Όχι.

Κατά τα λοιπά, ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα σχετικά με όσα έχει καταθέσει για τις επισκέψεις του ισχυρού άνδρα της Novartis Κων. Φρουζή στο υπουργείο Υγείας και απάντησε ότι τον κ. Φρουζή δεν τον συνάντησε ποτέ εντός του υπουργείου. Αυτό που κατέθεσα είναι το εξής: Μου είπαν ότι σύμφωνα με καταθέσεις που έχουμε εδώ και μου κουνούσαν κάποια χαρτιά χωρίς να δω τί γράφουν, ο κ. Φρουζής επισκεπτόταν το Υπουργείο. Όταν με ρώτησαν αν έχω ακούσει ότι πήγαινε στο υπουργείο είπα ναι ότι το έχω ακούσει. Ποτέ δεν τον είδα. Επιβεβαίωσα ότι είχα ακούσει.

– Λάππας: Ο κ. Φρουζής επισκεπτόταν τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές είχατε πει.

– Μανίας: Όχι.

– Λάππας: Επίσης είπατε για σακίδιο με χρήματα. Το επιβεβαιώνετε;

– Μανίας: Το θέμα των χρημάτων το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν ήρθα εδώ να προστατεύσω κανέναν αλλά δεν ήρθα εδώ για να κατηγορήσω άδικα.

Σημειώνεται ότι με επιστολή της προς την προανακριτική επιτροπή η εισαγγελέας Τουλουπάκη ζητάει προθεσμία 15 ημερών για να έρθει να καταθέσει λόγω φόρτου εργασίας.

Για τις καταθέσεις 

Σε σχέση με όσα επιβαρυντικά είχε καταθέσει στο παρελθόν, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι υπέγραφε χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο των καταθέσεών του και ότι του διάβαζαν καταθέσεις άλλων.

Ο σχετικός διάλογος με την βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη:

– Λιακούλη: Τι ακριβώς σας είπε η κα Παπασπύρου για επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον σας;

– Μανίας: Ότι υπήρχε μία κατάθεση σε βάρος μου που με ενέπλεκε σε παράνομη δραστηριότητα. Και μάλιστα μία συνεργάτιδα της κυρίας Παπασπύρου με συμβούλευε να λάβω την σωστή απόφαση που ήταν να γίνω μάρτυρας προστασίας δημοσίου συμφέροντος.

– Λιακούλη: Όταν πήγατε στην κυρία Τουλουπάκη γιατί σας ζητούσε να καταθέσετε επιβαρυντικά για πολιτικούς;

– Μανίας: Σύμφωνα με την κυρία Τουλουπάκη όσα είχα καταθέσει στην κα Παπασπύρου δεν ήταν αρκετά για να μπω σε καθεστώς προστασίας. Τρεις ή τέσσερις φορές με ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για αξιόποινες πράξεις και εγώ δήλωσα ρητά ότι δεν γνωρίζω αξιόποινες πράξεις. Τότε μου είπαν «αφού δεν ξέρετε εσείς να σας διαβάσουμε εμείς μερικά και να μας πείτε αν τα ξέρετε».

– Λιακούλη: Σας είπαν τί και σε ποιανού κείμενα απαντούσατε;

– Μανίας: Όχι δεν μου είπαν. Δεν γνώριζα ποιος και που τα είχε πει.

– Λιακούλη: Έχετε πει για τον Λοβέρδο ότι γνωριζόταν με τον Φρουζή.

– Μανίας: Όχι εγώ δεν το είπα αυτό. Αυτό μου διαβάστηκε.

– Λιακούλη: Είπατε ότι ο Λοβέρδος δεχόταν στο γραφείο του τον Φρουζή, ότι ο Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδια και μοίραζε λεφτά και ότι ο νομικός του σύμβουλος έδινε εντολές να παγώσει η τιμολόγηση. Κάνατε εσείς αυτή την κατάθεση;

– Μανίας: Όχι. Ποτέ.

– Λιακούλη: Έδωσε ποτέ εντολή ο νομικός σύμβουλος Μπαλασόπουλος να παγώσει η έκδοση του δελτίου τιμών;

– Μανίας: Όχι.

– Λιακούλη: Μα αυτά λέτε στην κατάθεσή σας.

– Μανίας: Εγώ δεν είπα αυτά.

– Λιακούλη: Πόση ώρα σας διάβαζαν κείμενα άλλων οι Εισαγγελείς;

– Μανίας: Ίσως και πέντε ώρες. Αυτά μου αναγνώστηκαν ως τμήματα μιας δικογραφίας. Στο δωμάτιο ήμασταν εγώ και οι τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς. Τουλουπάκη, Ντζούρας, Μανώλης.

– Λιακούλη: Αυτά που σας διάβασαν, τα κείμενα άλλων που εσείς δεν τα είπατε, τα είδατε μετά να αποτελούν την κατάθεσή σας;

– Μανίας: Ως προς το νόημά τους ναι.

Μετά απ’ όλα αυτά ο μάρτυρας ρωτήθηκε: «Υπογράψατε μία κατάθεση χωρίς να την έχετε διαβάσει;». Και απάντησε: «Δεν είμαι υπερήφανος γι’ αυτό». «Μα πώς το κάνατε αυτό; Είστε ενήλικας. Έχετε ξανακάνει κάτι τέτοιο;», ρωτήθηκε.
«Δεν μου είπαν οι Εισαγγελείς ότι είχα τέτοιο δικαίωμα. Ήμουν εκεί χωρίς δικηγόρο», απάντησε, ενώ ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση:

– Ραγκούσης: Μετά τις τέσσερις καταθέσεις που δώσατε στην κυρία Παπασπύρου δεχτήκατε απειλές;

– Μανίας: Ναι, δέχτηκα απειλές από ανθρώπους που μου έσπασαν το ΙΧ και απείλησαν ότι θα με διαλύσουν.

– Ραγκούσης: Τι εννοείται όταν λέτε ότι σας άσκησε πιέσεις η Τουλουπάκη για πολιτικά πρόσωπα;

– Μανίας: Επανάληψη ερωτήσεων να κατονομάσω πολιτικά πρόσωπα.

– Ραγκούσης: Μόνο επανάληψη ερωτήσεων;

– Μανίας: Ναι.

– Ραγκούσης: Το θεωρείτε παράλογο; Ερώτηση λογική κάνω.

– Μανίας: Έχετε απόλυτο δίκιο.

– Ραγκούσης: Ποια είναι η άποψη σας για την κυρία Τουλουπάκη;

– Μανίας: Σέβομαι απόλυτα το έργο της, δεν έχω να της καταλογίσω κάτι.

– Ραγκούσης: Έχετε έναν αδερφό;

– Μανίας: Ναι.

– Ραγκούσης: Ο αδερφός σας έφτασε σε ακραία κατάσταση λόγω της πίεσης;

– Μανίας: Είναι προσωπικό θέμα.

– Ραγκούσης: Συνδέεται με την υπόθεση; Γι’ αυτό σας ρωτώ.

– Μανίας: Δεν θέλω να απαντήσω.

– Ραγκούσης: Φοβηθήκατε;

– Μανίας: Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση.

– Ραγκούσης: Η πρώην σύζυγος σας εργάζεται στην HSBC;

– Μανίας: Ναι.

– Ραγκούσης: είχε κάποια σχέση με ανάληψη μετρητών που σας παρέδωσε για να παραδώσετε σε σχέση με το σκάνδαλο;

– Μανίας: Δεν υπάρχει σχέση.

– Ραγκούσης: Πως μπορεί η τιμή σε ένα φάρμακο να είναι εκτός νόμου και να λέτε ότι αυτό είναι εύλογο;

– Μανίας: Δεν είπα αυτό. Εγώ υπολόγισα την τιμή μέσω του σεναρίου που προβλεπόταν από το νόμο. Η Υπουργική Απόφαση Λοβέρδου που επέλεξε άλλο σενάριο ήταν εκτός νόμου.

– Ραγκούσης: Κι από εκεί προέκυψε ζημιά για το Δημόσιο 65 εκατομμύρια, άρα δεν ήταν εύλογη η διαφοροποίηση

– Μανίας: Ναι, άλλωστε και στην κυρία Παπασπύρου κατέθεσα για διαφοροποιήσεις επί της νόμιμης τιμής σε 40 φάρμακα.

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα που ο κ. Μανίας κατέθετε τα παραπάνω, η εισαγγελέας Τουλουπάκη απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή αντίγραφο της υπηρεσιακής αναφοράς που είχε στείλει στις 9.10.2019 στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τον κ. Μανία με αφορμή αίτημα εξαίρεσης της κυρίας Τουλουπάκη που είχε υποβάλλει ο Αν. Λοβέρδος στην βάση των ισχυρισμών Μανία ότι δεν του είχε αναγνωσθεί η κατάθεσή του πριν την υπογράψει.

Σε αυτήν αναφερόταν ότι στις 4.4.19 εμφανίσθηκε αυθορμήτως ενώπιον των εισαγγελέων και ζήτησε να αναγγείλει αξιόποινες πράξεις τρίτων προσώπων και να υπαχθεί στα μέτρα επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς. Τότε συντάχθηκε έκθεση για την οποία αναφέρεται στην εισαγγελική αναφορά ότι «προφανώς δεν πρόκειται περί κατάθεσης, όπως εσφαλμένα υπολαμβάνει ο αιτών, αλλά περί αναγγελίας αξιοποίνων πράξεων τις οποίες αυθορμήτως ζήτησε να αναγγείλει ο Ν. Μανίας.

Μάλιστα σημειώνεται ότι ο ίδιος «ανέφερε όσα ήθελε, δεν του υποβλήθηκαν ερωτήσεις, ενώ σε αυτήν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των όσων είχε καταθέσει ενόρκως στους διενεργούντες προκαταρκτική εξέταση υπαλλήλους του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του ΣΟΕΕ. Στην εισαγγελική αναφορά γινόταν λόγος σε αναληθείς αναφορές του κ. Μανία και τονίζεται ότι υπέγραφε στην θέση «Ο αναγγέλλων» κάτω από την φράση «αφού αναγνώσθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί», ενώ «έθεσε τη μονογραφή του σε κάθε σελίδα της Έκθεσης».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk