Πέρα από όλα τα άλλα, τα οποία αναφέρθηκαν και θα συνεχίσουν να αναφέρονται με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη εσωτερική της κρίση.

Παρασκηνιακώς έχει αρχίσει μία διαδικασία και προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για το πώς έφτασαν τα πράγματα εκεί που έφτασαν, αν υπήρχε άλλος τρόπος αποτροπής της κρίσης και όλα τα σχετικά που ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ουσία είναι ότι η ισχυρή ηγεσία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έφτασε για ένα τέτοιο θέμα να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Υπό τον φόβο αντιδράσεων ή με άλλα κίνητρα; Θα φανεί από τις εξελίξεις.

Ηδη ο Αντώνης Σαμαράς δεν ψήφισε την ευνοϊκή τροπολογία για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, σε μία ακόμη ένδειξη των διαθέσεών του έναντι της ηγεσίας της κυβέρνησης…

Το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η ασύμμετρη αντίδραση για ένα θέμα, όπου υπό κανονικές συνθήκες θα όφειλε να επικρατήσει μία αδιαπραγμάτευτη θέση υπέρ της τήρησης της νομιμότητας.

Αντί γι’ αυτό αναδείχθηκε σε όλο της το εύρος και βάθος η παθογένεια της ελληνικής πολιτικής.

Βουλευτές, ευρωβουλευτές, τοπικοί παράγοντες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και λοιποί σήκωσαν επαναστατικά λάβαρα υπέρ μία ποδοσφαιρικής ομάδος, επισείοντας κινδύνους εθνικού διχασμού και συμφοράς.

Εδειξαν θέλοντας και μη την κοσμοθεωρία και την αντίληψή τους, έδειξαν εν τέλει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία της κυβέρνησης οφείλει στο εξής να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, να εκμεταλλευτεί μία από τις λίγες ευκαιρίες τις οποίες διαθέτει.

Είτε θα δώσει ένα παράδειγμα διαφορετικό, είτε θα καταλήξει δέσμια και έρμαιο ομάδων πίεσης, σε πολιτικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Δίχως να το καταλάβει, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα και να οδηγήσουν σε δρόμους άλλους από αυτούς που έχουν σχεδιαστεί.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην βρίσκεται ακόμη σε κρίση, όμως διαπιστώνει σχετικά νωρίς πώς ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει δυσάρεστες εξελίξεις.