Σειρά πληροφοριών για περίπου 1000 μέλη της «μαφίας του Μαυροβουνίου»  (από τους οποίους υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10 έως 15 βρίσκονται στην Ελλάδα) και τη βεντέτα των συμμοριών «Skaljari» και «Kavac» στην περιοχή του Κότορ με 40 περίπου θύματα, που εξελίσσεται σε Σερβία, Γερμανία, Αυστρία , Ισπανία αλλά πλέον και στην  Ελλάδα, φέρεται να δόθηκαν σε κλιμάκιο αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που είχαν μεταβεί στην Σερβία κι είχαν συνάντηση με αξιωματικούς της τοπικής αστυνομίας.

Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ είναι να βρούν  αρχικά -σε συνεργασία με σέρβους αστυνομικούς- «πυρήνες» κακοποιών στην παροικία Σέρβων και Μαυροβουνίων, κυρίως στα νότια προάστια της Αθήνας, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί περίπου 300 άτομα.

Πολλοί από τους υπόπτους εμφανίζονται με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από άλλες βαλκανικές χώρες, τη Τουρκία κλπ. Επιπλέον οι Ελληνες αστυνομικοί εξετάζουν την πιθανή εμπλοκή των Μαυροβούνιων μαφιόζων σε παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα (κυρίως διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων) αλλά και τις πιθανές επαφές τους με Ελληνες ποινικούς αλλά κι αστυνομικούς που μπορεί να τους προσφέρουν «κάλυψη» στις  παράνομες δραστηριότητες. Με υπηρεσιακούς παράγοντες να αναφέρονται σε μία νέα σοβαρή πτυχή της δράσης του πολυεθνικού οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα αντιληπτή και η οποία δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτών.

Κι όλα αυτά όταν τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής δεν έχουν  εντοπίσει ακόμη τα σπίτια που διέμεναν οι  δύο Μαυροβούνιοι -αρχηγικά μέλη της συμμορίας των «Skaljiari» -που δολοφονήθηκαν πριν από 10 ημέρες σε ταβέρνα της Βάρης μπροστά στα μέλη των οικογενειών τους  και τους έντρομους πελάτες του εστιατορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συγγενείς των Μαυροβουνίων έδωσαν ασαφείς και παραπλανητικές αναφορές για τα καταλύματα και τις κινήσεις  τους. Επιπλέον οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε παλαιότερο επεισόδιο σε μπαρ στην Γλυφάδα με την εμπλοκή 4-5 ατόμων για τους οποίους διαπιστώνεται τώρα ότι ήταν μέλη της συμμορίας «Kavac» που εκτιμάται ότι κρύβεται πίσω από το μακελειό στην Βάρη.

 Το κλιμάκιο των   αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής συναντήθηκε με στελέχη της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας αλλά και με αστυνομικούς που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στην δράση της μαφίας του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι Σέρβοι αστυνομικοί ανέφεραν στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ότι δεν είχαν σαφείς πληροφορίες ότι οι δύο δολοφονηθέντες στην Βάρη, οι οποίοι καταζητούντο από τις αρχές του Μαυροβουνίου, βρίσκονταν στην Ελλάδα. Ομως φαίνεται να υπάρχουν  πλέον εκτιμήσεις ότι στην Ελλάδα βρίσκονται κι άλλα μέλη των συμμοριών όχι μόνο για να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους αλλά και για να κατευθύνουν παράνομες δραστηριότητες.

Σέρβοι αστυνομικοί φέρεται, με βάση τις δικές τους καταγραφές και τα οργανογράμματα των συμμοριών, να έχουν   δημιουργήσει έναν «κύκλο υπόπτων» για τη διπλή δολοφονία στην Βάρη. Φέρεται ωστόσο να ζήτησαν από τους Ελληνες αστυνομικούς να τους στείλουν οπτικό υλικό απο την επίθεση όπως κι αλλα ευρήματα για να υπάρχει συγκριτικό υλικό με τους δικούς τους φακέλους και τις βάσεις δεδομένων τους. Ετσι ώστε να γίνει εφικτή η αναγνώριση και ταυτοποίηση των δραστών. Με κύριο ωστόσο σκοπό να προσδιορισθεί και η συνολική εγκληματική δραστηριότητα των Μαυροβούνιων κακοποιών στην Ελλάδα αλλά και ν’ αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα.