Καραμανλής στο Ελληνογαλλικό Επενδυτικό Φόρουμ: Συμπράξεις win-win στον τομέα των υποδομών

Με γαλλικό μοντέλο η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων – Προτάσεις καινοτομίας και ανάθεση δημόσιας υπηρεσίας – Ξεπερασμένο το μοντέλο των κλασικών δημόσιων έργων

Έμφαση στις συνδυασμένες μεταφορές, την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων και τις επενδύσεις σε λιμάνια και κέντρα logistics, προκειμένου να καταστεί η χώρας μας κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη διάρκεια του Ελληνογαλλικού Επενδυτικού Φόρουμ με θέμα: «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» στο Παρίσι.

«Όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα θέλαμε να μας βλέπουν έτσι ακριβώς: Ως μια χώρα που οι σύγχρονες υποδομές της την καθιστούν κόμβο για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα νέα εργαλεία που πρόκειται να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα στις υποδομές, έκανε ειδική αναφορά στις «προτάσεις καινοτομίας» και στην «ανάθεση δημόσιας υπηρεσίας».

Αναφερόμενος στη διμερή, πολυεπίπεδη ελληνογαλλική συνεργασία – και σε εμβληματικά έργα υποδομής στη χώρα μας – από τη δεκαετία του 1970, ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως «αυτή η φιλία, αυτή η συμμαχία, μπορεί, για άλλη μια φορά, να μετουσιωθεί σε συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες. Σε win-win συμπράξεις, ιδίως στον τομέα των Υποδομών. Είναι ώρα να καταστήσουμε την Ελλάδα κόμβο της ευρύτερης περιοχής μας. Οι συνδυασμένες μεταφορές, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου μας, οι επενδύσεις σε λιμάνια και logistics centers, με δεδομένη τη στρατηγική θέση της χώρας μας, μάς προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες».

Όπως ανέφερε σε εφαρμογή αυτής της «δοκιμασμένης και ευρείας αποδοχής λογική», η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια (μείωση φόρων, μείωση της γραφειοκρατίας, άνοιγμα των αγορών, εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις) προκειμένου να επιστρέψει η πατρίδα μας ξανά στην κανονικότητα. Ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα έργα υποδομής, ο υπουργός είπε τα εξής: «Το πρώτο που πρέπει να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε δραστικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτά. Επεξεργαζόμαστε – και σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε – νέα, ευέλικτα μοντέλα που ενθαρρύνουν και ενισχύουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή μεγάλων έργων».

Απαριθμώντας τα νέα εργαλεία, αναφέρθηκε στις λεγόμενες «προτάσεις καινοτομίας» ή αλλιώς «Unsolicited Proposals», μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε, όμως, και άλλα εργαλεία. Όπως την ανεξάρτητη επαλήθευση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ή την τμηματική εκκίνηση έργων Υποδομής. Εδώ θα ήθελα να θίξω και το ενδιαφέρον μας για το γαλλικό μοντέλο «Ανάθεσης Δημοσίας Υπηρεσίας». Το λεγόμενο Delegation de services public / Public Service Delegation, που αποτελεί ένα ενδιαφέρον μοντέλο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές στη χώρα μας: Στη διαχείριση των υποδομών, στις υπηρεσίες μεταφορών, στις συντηρήσεις, αλλά και στα νερά, τη διαχείριση απόβλητων και αλλού» τόνισε.

«Το βέβαιο είναι ένα: Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο λιγότερο θα χρησιμοποιούμε και στην Ελλάδα το ξεπερασμένο μοντέλο των κλασικών δημοσίων έργων, που στην πράξη έχει αποτύχει ή, έστω, έχει φτάσει στα όριά του» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Μιλώντας γενικά για τις επενδύσεις, ο υπουργός τόνισε τα εξής: «Όποιος ενδιαφέρεται ή όποιος το σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα, θέλουμε να ξέρει ότι πλέον στην πατρίδα μας θα βρίσκει όχι μόνον ανοιχτές πόρτες, αλλά και πραγματικά υγιείς συνθήκες για την επένδυσή του. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε, να μας βοηθήσετε. Και να είστε βέβαιοι ότι στην Ελλάδα σήμερα, όποιος έρθει να επενδύσει θα συναντήσει μια χώρα που διδάσκεται από τα λάθη της. Με αξιοκρατία. Διαφάνεια. Δίκαιους κανόνες για όλους. Ανοιχτό μυαλό και διάθεση για καινοτομία. Βλέμμα στο μέλλον και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με διορατικότητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk