Η υπογραφή έδρας για τo EASO διπλασιάζει το προσωπικό του οργανισμού στην Ελλάδα

Οι δραστηριότητες της EASO στην Ελλάδα αναμένεται να διπλασιαστούν σε περισσότερα από 1000 άτομα το 2020. Συμφωνία φιλοξενίας υπεγράφη με την Ελλάδα για την εξασφάλιση νομικής και διοικητικής σαφήνειας

Στις 28 Ιανουαρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία έδρας για τη φιλοξενία του Επιχειρησιακού Γραφείου της EASO στην Ελλάδα. Η συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ της Εκτελεστικής Διευθύντριας της EASO Νίνα Γκρέγκορι και του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Στα σχόλιά της σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας, η κυρία Γκρέγκορι δήλωσε:  «Η EASO αυξάνει συνεχώς την επιχειρησιακή της στήριξη και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές από το 2011. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να ενισχύουμε περαιτέρω τη στήριξή μας στη χώρα αυτές τις εβδομάδες και η εν λόγω συμφωνία μας προσφέρει το απαιτούμενο διοικητικό και νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική διεξαγωγή των εν λόγω ενεργειών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κουμουτσάκο για τις ανανεωμένες προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά προτεραιότητα οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αυτή η διαρκής εποικοδομητική προσέγγιση αντανακλά τη μακρά και συνεχιζόμενη άριστη συνεργασία μεταξύ της EASO και των Ελλήνων συναδέλφων μας.»

Η συμφωνία φιλοξενίας παρέχει νομική και διοικητική σαφήνεια στο καθεστώς της EASO στη χώρα, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, το προσωπικό και τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου η Υπηρεσία να βελτιώσει τη στήριξή της στις ελληνικές αρχές ασύλου και υποδοχής.

Βάσει ενός επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο υπεγράφη μεταξύ της EASO και της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2019, ο Οργανισμός ενισχύει ήδη την επιχειρησιακή του παρουσία προς υποστήριξη των ελληνικών αρχών. Το προσωπικό που απασχολεί η EASOθα διπλασιαστεί από περίπου 500 σε πάνω από 1000 καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θα εργαστούν για να υποστηρίξουν την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την Εθνική Μονάδα του Δουβλίνου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Αρχή Προσφυγών. Το προσωπικό θα περιλαμβάνει τους χειριστές υποθέσεων, το προσωπικό υποστήριξης πεδίου, το προσωπικό υποδοχής, τους υπαλλήλους έρευνας της Αρχής Προσφυγών, τους διερμηνείς και το διοικητικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτής της αύξησης, η επιχειρησιακή παρουσία στην ενδοχώρα, θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με το 2019, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που θα εγκατασταθεί μόνιμα σε οκτώ νέες θέσεις στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, για να υποστηρίξει τη κανονική διαδικασία ασύλου. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των χειριστών υποθέσεων στα νησιά θα διπλασιαστεί (από περίπου 100 σε 200) και θα τριπλασιαστεί στην ενδοχώρα (από περίπου 30 σε 100).

Οι δραστηριότητες της EASO στην Ελλάδα το 2020 θα μεταφραστούν σε χρηματοδοτική δέσμευση ύψους τουλάχιστον 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk