Ο Μουστάφα Σανάλα, πρόεδρος της λιβυκής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας NOC, δήλωσε πως η εταιρεία δεν είχε ενημερωθεί κι ούτε της είχαν ζητήσει την άποψη για τη συμφωνία μεταξύ της χώρας και της Τουρκίας για τη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΑΜΠΕ, μιλώντας για τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στα λιμάνια και τα διυλιστήρια, ο Σανάλα προειδοποίησε πως «εάν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να ανέχεται τον αποκλεισμό, τότε θα είναι συνυπεύθυνη για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην εμπόλεμη χώρα. Κι αυτό σημαίνει περισσότερη διαφορά, περισσότερο έγκλημα, περισσότερες αδικίες και περισσότερη φτώχεια».

Ακόμη, επεσήμανε πως ο 10ημερος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί είναι ο μακρότερος έως σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά διυλιστήρια και λιμένες της Λιβύης να κλείσουν και να δημιουργηθεί πρόβλημα στην παραγωγή καθώς από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που παράγονταν την ημέρα, έπεσαν στα 262.000.

Ο Σανάλα πρόσθεσε πως σύντομα αυτή η παραγωγή θα μειωθεί έτι περαιτέρω, στα 72.000 βαρέλια, εάν συνεχισθεί ο αποκλεισμός, ενώ δεν είναι άμεσα ορατό το πότε αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί η άρση του αποκλεισμού παρά τις προσπάθειες που γίνονται μέχρι στιγμής.

Η NOC υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης ο στρατός του Χαλίφα Χάφταρ.