Παγκόσμια συναγερμός έχει σημάνει το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Ουχάν, και έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει 18 θανάτους και περισσότερα από 650 κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για έκτακτα μέτρα σε διεθνή κλίμακα για τον ιό που ξεκίνησε από την Κίνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ελληνικό υπουργείο Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε συντονισμό με την ΕΕ, με τον Βασίλη Κικίλια να συνιστά ψυχραιμία και σύνεση.

Εντούτοις, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο κοροναϊός πλησιάζει την Ελλάδα, καθώς ένα πρώτο ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα καθορίσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αν πράγματι πρόκειται για τον νέο κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Η Ευρώπη παρακολουθεί νευρικά την εξάπλωση του κοροναϊού, καθώς αναφορά υπήρξε και για τέσσερα ύποπτα κρούσματα στη Σκωτία – χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό στη Βρετανία.

Αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα στα αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες ο ιός να κάνει και επίσημα την πρώτη του εμφάνιση στη Γηραιά Ήπειρο.

Στους 18 οι νεκροί στην Κίνα – Χάος στην Ουχάν

Στην Κίνα, από την άλλη, επικρατεί πανικός και κατάσταση συναγερμού, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει πλέον τους 18 και τα κρούσματα τα 634.

17 από τους 18 θανάτους έχουν καταγραφεί μόνο στην Ουχάν, την μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Συγκλονίζει βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και στο οποίο αποτυπώνεται η αγωνία χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή Ουχάν. Περιμένουν πολλές ώρες στη σειρά μέχρι να εξεταστούν.

Οι λιγοστοί τυχεροί ταξιδιώτες που κατάφεραν να φύγουν από την Ουχάν, προτού η πόλη τεθεί σε καραντίνα, μιλούν για μία άδεια πόλη σε τεταμένο κλίμα.

«Oι τιμές στα καταστήματα τριπλασιάστηκαν, υπάρχουν ελλείψεις, ο κόσμος αναζητά πληροφόρηση», ανέφερε ταξιδιώτρια στο AFP.

Ζώνες καραντίνας και μέτρα στην υπόλοιπη Κίνα

Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η ταχύτητα μετάδοσης του ιού θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εορτών του Κινέζικου νέου έτους, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

Το γεγονός ότι το 18ο θύμα καταγράφηκε σε επαρχία μακριά από την Ουχάν ανησυχεί τις αρχές.

Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς έχουν ανασταλεί.

Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο που δείχνουν ασθενείς που πιθανώς έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στο Βουχάν της Κίνας να μεταφέρονται μέσα σε ειδικά κουτιά και πλαστικούς σωλήνες σε μια προσπάθεια των αρχών να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της φονικής πνευμονίας.

Άλλες δύο πόλεις της Κίνας, πέρα από την Ουχάν, έχουν τεθεί σε καραντίνα: η Χουανγκγκάνγκ και η Εζού.

Η Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.

Στο Χονγκ Κονγκ, δύο κατασκηνώσεις διακοπών μετατράπηκαν σε ζώνες καραντίνας, καθώς στην αχανή μεγαλούπολη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα του κοροναϊού.

Σήμερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου ανακοίνωσαν επίσης την ακύρωση των πενθήμερων εορτασμών για το κινεζικό Νέο Έτος, που θα ξεκινούσαν από το Σάββατο.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κοροναϊός

Αυτά είναι που γνωρίζουμε μέχρι τις 22:10 το βράδυ Πέμπτης:

  • Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από ένα. Οι ασθενείς είτε είναι κάτοικοι της Ουχάν, είτε επισκέφθηκαν πρόσφατα την πόλη.
  • Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα σήμερα: Πρόκειται για έναν Κινέζο κάτοικο της Ουχάν. Μια Ινδή νοσοκόμα που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως μολυσμένη. Δύο Κινέζοι πολίτες στο Βιετνάμ επίσης διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό.
  • Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.
  • Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν από την Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ανακοινώσει μέχρι αυτή τη στιγμή εντατικούς ελέγχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν.
  • Ο προηγουμένως άγνωστος ιός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους από παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε μια αγορά ζώων στην Ουχάν. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.
  • Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.
  • Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές ο ιός μεταλλάσσεται ενώ υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης του μέσω της αναπνευστικής οδού.