Στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ στέλνει η Τουρκία, παρά τις όποιες δεσμεύσεις τις περί αντιθέτου τις προηγούμενες ημέρες.

Οπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, το τουρκικό προσωπικό θα εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Σάρατζ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κίνηση αυτή αναμένεται να δυναμιτίσει το κλίμα μετά τη συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία αποφασίστηκε -έστω κι αν δεν τηρείται στην πράξη- κατάπαυση του πυρός και απόσυρση τρίτων δυνάμεων.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνος τους «αδελφούς Λίβυους» σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, αναφερθεί και στη συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), υποστηρίζοντας ότι η στήριξή της «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι η Τουρκία έχει αποστείλει «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Τρίπολη με στόχο την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων.

Μέρκελ: Αναγκαία μια στέρεα και βιώσιμη συμφωνία

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε αναγκαία τη μετατροπή της εύθραυστης εκεχειρίας σε μία στέρεα και βιώσιμη συμφωνία.

Πρότεινε, επιπλέον, τη διεξαγωγή επαφών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία και Γαλλία εντός του α’ τριμήνου του 2020, ενώ εξήρε τη σημασία της άμεσης σύγκλησης της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την επίλυση των διαφορών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.