Διαστάσεις λαμβάνει πλέον η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα, με τις αρχές να κλείνουν μέχρι νεωτέρας, την Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την ίδια στιγμή σε ειδικά αεροστεγώς κλεισμένα φορεία γίνεται η μεταφορά των ασθενών.

Ήδη σε καραντίνα έχουν μπει τρεις πόλεις και συγκεκριμένα η Γουχάν, η Χουνγκκανγκ και η Εζού.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν και οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τους οποίους ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φθάσει τις τέσσερις χιλιάδες και στη χειρότερη περίπτωση να αγγίξει τις 9.700.

To γύρο του κόσμου κάνουν την ίδια ώρα βίντεο που δείχνουν ασθενείς που πιθανώς έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στο Βουχάν της Κίνας να μεταφέρονται μέσα σε ειδικά κουτιά και πλαστικούς σωλήνες σε μια προσπάθεια των Αρχών να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της φονικής πνευμονίας. Στις εικόνες που ανήρτησε το Radio Free Asia στο Twitter διακρίνεται, όπως λέει, ιατρικό προσωπικό με ειδικές στολές να μεταφέρει από ασθενοφόρο μέσα σ’ έναν μεγάλο πλαστικό σωλήνα έναν ασθενή που μολύνθηκε από τον κοροναϊό στο Χουιζού, μια πόλη στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ακυρώνουν εκδηλώσεις της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Ο κοροναϊός ακύρωσε όλες τις κινεζικές μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

«Για να καταπολεμήσουμε την επιδημία του κοροναϊού, να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, να μειώσουμε τη μαζική συγκέντρωση και να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους μια αρμονική και ειρηνική κινεζική πρωτοχρονιά, αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, σήμερα», αναφέρει το κυβερνητικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου, ενώ τρεις πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα και 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό στους 25.

«Οι πολίτες ενισχύουν τα προληπτικά μέτρα και στηρίζουν την απόφαση. Θα ενημερώσουμε τις αλλαγές πολιτικής με την εξέλιξη της επιδημίας … Και ευχόμαστε σε όλους τους πολίτες μια ευτυχισμένη πρωτοχρονιά », συνεχίζει η δήλωση σχετικά με την ακύρωση εκδηλώσεων για τον περιορισμό του κοροναϊού.

Ντουμπάι: Από θερμικές κάμερες οι επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα

Οι επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα, όπου η επιδημία ενός μυστηριώδους κοροναϊού έπληξε εκατοντάδες ανθρώπους, θα περνούν από θερμικές κάμερες κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η επιδημία, που έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο και έχει προκαλέσει 17 θανάτους στην Κίνα, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανέφερε στο τουίτερ πως ετοιμάζεται να υποδεχθεί «χιλιάδες» Κινέζους ταξιδιώτες για το κινεζικό Νέο Έτος, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

«Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν με απευθείας πτήσεις από την Κίνα πρέπει να υποβάλλονται σε θερμικό έλεγχο κατά την άφιξή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αεροδρομίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «σε πλήρη συμμόρφωση με την κατευθυντήρια οδηγία που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη βάση οδηγιών του υπουργείου Υγείας».

«Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στις πύλες (άφιξης)» από ιατρικές ομάδες, προστίθεται.

Και άλλα διεθνή αεροδρόμια έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, θέτοντας στο στόχαστρο κυρίως επιβάτες προερχόμενους από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στην Αυστραλία, στο Νεπάλ, στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, στο Βιετνάμ, στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη.

Οι Κινέζοι αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του τουρισμού στο Ντουμπάι, με περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια επιβάτες να έχουν περάσει από το αεροδρόμιο του εμιράτου το 2019.

Την ίδια ώρα, το διεθνές αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, που είναι η βάση της αεροπορικής εταιρίας Etihad Airways, ανακοίνωσε ότι θα ελέγχει τους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα.

«Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι έχει αρχίσει διαδικασία ελέγχου για τους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια όλων των ταξιδιωτών μας», ανέφερε στο τουίτερ.