Ο Όζαν Ίμπας θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Την περασμένη εβδομάδα ο τουρκικής καταγωγής 37χρονος επιχειρηματίας έλαβε το χρίσμα της τοπικής του οργάνωσης για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας μάλιστα τη στήριξη όλων των μελών. Ψηφοφόρων θέλοντος μπορεί να εκλεγεί στις 15 Μαρτίου στον δημαρχιακό θώκο της μικρής πόλης Νόιφαρν των 20.000 κατοίκων.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η υποψηφιότητά του ήταν ως επί το πλείστον θετικές, επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Καταρχήν υπήρξαν πάρα πολλές θετικές αντιδράσεις. Φυσικά υπήρξαν και αρνητικές αντιδράσεις, αλλά είπα στον εαυτό μου ότι έχω δυο επιλογές: είτε, αν υπήρχαν αρνητικές αντιδράσεις, να παραιτηθώ, είτε να πω ότι εδώ είμαι και τώρα ξεκινώ».

«To CSU είναι το σπίτι μου»

Με φόντο πρόσφατη, αντίστοιχη υποψηφιότητα μουσουλμάνου που εν τέλει ναυάγησε αφού συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της κομματικής βάσης, η περίπτωση του Όζαν Ίμπας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γιατί όμως αποφάσισε ο ίδιος να είναι υποψήφιος με το συντηρητικό CSU που προφανώς δυσκολεύεται να εντάξει στο κόμμα ανθρώπους με μουσουλμανικό θρήσκευμα;

«Γιατί είμαι στo CSU από το 2007 και επειδή είναι το σπίτι μου. Είχα επιλέξει τότε το CSU επειδή είναι το κόμμα που έκανε τη Βαυαρία αυτό που είναι σήμερα και όπου έγινα και εγώ αυτό που είμαι σήμερα. Το κίνητρό μου ήταν πάντα να επιστρέψω στους ανθρώπους και την κοινωνία αυτό που μου έδωσαν και που με βοήθησε να εξελιχθώ».

To CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που δραστηριοποιείται μόνο στη ΒαυαρίαTo CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που δραστηριοποιείται μόνο στη Βαυαρία

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Όζαν Ίμπας έχει την πλήρη στήριξη του προέδρου των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργού του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ.

«Ένα κόμμα όπως το CSU που θέλει να είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα πρέπει να γνωρίζει και να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και την κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι στη Γερμανία ζουν 3,2 εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής άνθρωποι και με το χρόνο ασφαλώς θα γίνουν περισσότεροι. Θα πρέπει λοιπόν να στηρίζουμε εκείνους τους ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις αυτής της χώρας».

«Πιο Βαυαρός από ορισμένους Βαυαρούς»

Στις πολυάριθμες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει τις τελευταίες μέρες ο ίδιος ο Όζαν Ίμπας έχει περιγράψει τον εαυτό του ως εξής: είναι Αλεβίτης, έχει εσωτερικεύσει τη χριστιανική αντίληψη για τον άνθρωπο, δεν απαρνείται την τουρκική του καταγωγή και είναι πιθανότατα «πιο Βαυαρός από ορισμένους Βαυαρούς». Τα τελευταία χρόνια και λόγω της κριτικής που έχει ασκήσει στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αποφεύγει πάντως να επισκεφθεί την Τουρκία.

Στην ομιλία-παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ο Όζαν Ίμπας διηγήθηκε ότι στην ηλικία των εννέα επισκέφθηκε για πρώτη φορά με τη μητέρα του μια χριστιανική εκκλησία. «Όταν βγήκαμε ρώτησα τη μαμά μου: «Γιατί πήγαμε στην εκκλησία;» «Όζαν», μου είπε. «Έχεις γεννηθεί εδώ, εδώ θα ζήσεις και γι΄ αυτό θέλω να μάθεις τις αξίες, τον πολιτισμό αλλά και τη χριστιανική θρησκεία. Κάποτε θα μπορείς να αποφασίσεις μόνον σου ποιόν δρόμο θέλεις να επιλέξεις»».

Κώστας Συμεωνίδης (DLF, SZ)